Lahtelaisessa Riihelän päiväkodissa, Uotilankadun toimipisteessä on touko-kesäkuussa 2021 altistunut tuberkuloosille 31 lasta ja 11 työntekijää. Asiasta tiedottaa Lahden kaupunki.

Kaikki tuberkuloosille altistuneet päiväkodin lapset ja työntekijät on voitu kartoittaa ja heihin on oltu yhteydessä.

Altistuneet lapset tutkitaan ja tarvittaessa aloitetaan tuberkuloosin suojalääkehoito. Lapset voivat olla varhaiskasvatuksessa tavalliseen tapaan, kaupungilta kerrotaan.

Altistuneet työntekijät tutkitaan työterveyshuollon kautta, ja he voivat olla töissä tavalliseen tapaan.

Tuberkuloosi on mykobakteerin aiheuttama sairaus, joka ilmenee tyypillisesti keuhkoinfektiona. Se tarttuu ilman välityksellä.

Aikaisemmin BCG-rokote (kalmetointi) annettiin kaikille lapsille Suomessa. Vuodesta 2006 lähtien rokote on annettu vain lapsille, joilla katsotaan olevan lisääntynyt riski saada tuberkuloositartunta ja sairastua. Syynä rokotusmuutokseen oli tuberkuloositapausten väheneminen Suomessa.

Yleensä rokote annetaan vastasyntyneille. Yli seitsemän vuoden ikäisiä lapsia ei rokoteta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän infektiolääkäri Marjo Vuorela on rauhoitellut kansalaisia todeten, että vain pieni osa tuberkuloosille altistuneista saa tartunnan ja että vain pieni osa tartunnan saaneista sairastuu myöhemmän elämänsä aikana tuberkuloosiin.

– Tuberkuloosi on lääkehoidolla parannettavissa oleva infektiosairaus, hän toteaa.

esteettinen