Karin Havupuu-uutetta on tehty kymmeniä vuosia Siikaisissa, Satakunnassa. Perheyrityksessä jylläävät nyt uudet entistä ”luomummat” voimat ja tuotteen ulkonäkö on uudistunut.

Mutta peruslähtökohdat eivät ole mihinkään kadonneet. Ne, joilla ensimmäinen ja monille se ainut oikea havupuutuote aikoo vastata kovaan kilpailuun.

Karin Havupuu-uutteella on kova maine. Siihen uskotaan ja luotetaan, vaikka tänä päivänä ei saisikaan sanoa, että ”parannuin tällä tuotteella”.  Tuotetta on pidetty ennaltaehkäisevänä ja korjaavana, mutta Ravintorenkaan puikoissa sukupolvenvaihdoksen jälkeen istuva Sanna Herttua-Laiho näkee maineikkaan tuotteensa myös palauttavana ja energisöivänä, elämästään ja hyvinvoinnistaan aktiivisesti huolta pitävän ihmisen terveysjuomana.

– Karin Havupuu-uutteessa raaka-aineena käytetty männyn kuori ja nila sisältävät luontaisesti runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja ja fenolisia yhdisteitä, kuten oligomeerisiä proantosyanidiineja. Kasvit tuottavat näitä tehoaineita omaksi teho- ja suoja-aineekseen, Sanna Herttua-Laiho kertoo.

Näillä luonnon yhdisteillä suojataan soluja, pyritään hidastamaan ikääntymisen vaikutuksia ja pyritään vaikuttamaan ihoon, niveliin, limakalvoihin, immuunijärjestelmään, aineenvaihduntaan ja vastustuskykyyn energiatasojen nostamisesta puhujattakaan.

-Luonnonyhdisteillä rauhoitetaan ja hillitään tulehdusta, varsinkin suolistossa, Sanna toteaa.

Sanna itsekin nauttii tuotetta päivittäin. Hänellä on myös vinkki.

– C-vitamiini tehostaa imeytymistä vielä entisestään.

Korona-aika vaikuttanut positiivisesti kysyntään

Tuotteella on nykyisin luomusertifikaatti, Karin Havupuu-uute on sataprosenttista luomua.

-Meille on tärkeää että tuote on puhdasta eikä sisällä mitään lisäaneita. Luomusertifiointi tarkoittaa sitä, että tuotantoprosessi on jäljitettävissä alusta loppuun, luomun raaka-aineet ovat tarkkaan valvottuja. Havupuu-uutejuoman raaka-aine tulee siis lähialueen vastuullisesti hoidetuista metsistä, jotka ovat luomusertifioituja. Tällöin esimerkiksi metsässä ei saa olla lähellä mitään kaatopaikkoja tai kemiallisia lannoitteita. Moottorisahassa normaalisti käytetään synteettistä öljyä, mutta Ravintorenkaalla hankintaketjussa käytetään rypsiöljyä, Sanna sanoo.

Hän pitää luomua selkeänä kilpailuetuna. Tuote on ainut luomutuote tässä markkinassa.

Tietoisuus ruoasta ja tiedostava kuluttaminen on ollut pitkään kasvussa, ja vastuullisuuden vaikutus arjen ruokavalintoihin on merkittävä tekijä. Puhtaus ja turvallisuus tulevat korostumaan entisestään.

Alkuvuoden aikana Karin Havupuu-uutejuoman ympärillä on tapahtunut muutoksia. Itse juoma ei ole muuttunut 45 vuoden aikana, mutta pakkaus saa uuden ilmeen alkukesän brändiuudistuksen myötä. Toinen iso kehitysprojekti on ollut kansainvälinen FSSC 22000 -laatustandardi, joka on juuri myönnetty Ravintorenkaalle.

Miten korona-aika on vaikuttanut tuotteen kysyntään?

-Ensin kuluttajat liikkuivat vähemmän, mutta sittemmin alettiin etsiä vastustuskykyä vahvistavia luontaistuotteita, Sanna Herttua-Laiho kertoo.

Karin Havupuu-uute on gluteeniton, soijaton, maidoton ja vegaaninen. Ainesosissa on käytetty ainoastaan suomalaista lähdevettä ja suomalaisen nuoren luomumännyn kuorta ja nilaa.

Karin Havupuu-uutteen uudistuneet nettisivut