Liikahikoilu on ikävä vaiva, josta ei tarvise kärsiä. Nyt ongelmaan voi saada apua FDA-hyväksytystä miraDry-toimenpiteestä, jossa hikoilu voidaan poistaa – täysin ilman kirurgiaa.

MiraDry-hoidossa suunnataan lämpöenergiaa kontrolloidusti ja tarkasti alueille, joissa kainaloiden hikirauhaset sijaitsevat. Lämmön vaikutuksesta hikirauhaset hajoavat ja niiden toiminta estyy pysyvästi. Hoito räätälöidään molemmille kainaloalueille erikseen, niin että lämpöenergia kohdistuu tarkasti juuri hikirauhasiin.

Ennen hoitoa kainalot puudutetaan, jotta hoito olisi mahdollisimman miellyttävää suorittaa. Kun kainaloalueet ovat puutuneet, lääkäri vie hoitoon suunnitellun laitteen lähelle kainaloa. Siitä lähtevä sähkömagneettinen lämpöenergia hajottaa kainaloiden hikirauhasia.

Toimenpide kestää noin tunnin. Jos liikahikoilu on erittäin voimakasta, suositellaan kahta toimenpidekertaa kolmen kuukauden välein. Näin varmistetaan korkealaatuiset lopputulokset, jotka ovat pysyviä.

Sivutuotteena iloinen yllätys

Kuten kaikissa hoidoissa, myös miraDryn yhteydessä hoitotulokset ovat yksilöllisiä, ja ne vaihtelevat jonkin verran potilaiden välillä.

Suurin osa potilaista on kuitenkin huomannut saavansa apua ongelmaansa – kliinisten tutkimusten mukaan yli 82 prosenttia. Potilastyytyväisyys on toimenpidettä Suomessa suorittavan Cityklinikan mukaan 90-prosenttista.

Tulokset ovat miraDry-hoidossa lopullisia. Joidenkin mielestä mukavana sivuvaikutuksena kainalokarvat poistuvat – pysyvästi.

MiraDry-käsittely kainaloiden hikoilun lopulliseen poistamiseen maksaa esimerkiksi sitä suorittavalla eri paikkakunnilla toimivalla Cityklinikalla noin 2 000 euroa. Jos tarvitaan toinen käsittely, sen hinta on tuhannen euron luokkaa.

Kela-korvaus olisi hyväksi

Kainaloiden liikahikoilua hoidetaan muillakin keinoin kuin botuliinilla (botoxilla) tai miraDry-hoidolla. Antiperspiranttien avulla voidaan lamaannuttaa hikirauhasten toimintaa väliaikaisesti. Liikahikoilua hoidetaan myös leikkauksilla. Kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy kuitenkin aina jonkinasteisia terveydellisiä riskejä. Kuluttajalla onkin useita vaihtoehtoja ongelmansa ratkaisemiseksi.

-Me suomalaiset olemme hiukan jäljessä muista Pohjoismaista. Esimerkiksi Ruotsissa miraDry on käytössä jo julkisellakin puolella, koska hoidon tulokset ovat kiistatta erinomaisia. Suomalainen julkinen terveydenhuolto voisi tässä ehkä ottaa oppia länsinaapurista, vaikka toki tämänhetkinen tilanne on Cityklinikan kannalta kilpailuetu, Cityklinikan lääkäri ja johtaja Piotr Sikorski toteaa.

-Tällä hetkellä Kela ja yksityiset sairausvakuutukset korvaavat liikahikoiluhoidoista vain botuliinihoitoja. Botuliinihoito toimii erinomaisesti, mutta tulokset ovat aina väliaikaisia ja hikoilupotilas joutuu käymään botuliinihoidoissa pari-kolme kertaa vuodessa. Kelan, vakuutusyhtiöiden ja potilaan kannalta olisi helpompaa ja edullisempaa, jos myös miraDry saisi Kela-korvattavuuden.

Lisätietoa Cityklinikan sivuilta