Harva erektiohäiriöstä kärsivä hakeutuu hammaslääkärille.

Hammaslääkäri Erkki Virta toteaa, ettei se ensimmäinen osoite toki olekaan. Ongelmaa kannattaa alkaa kartoittaa esimerkiksi yleislääkärin kanssa. Suun terveys kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Hampaisiin kertyvä bakteeriplakki on harmitonta ja huomaamatonta – kunnes ei enää ole. Kovettuessaan plakki tunkeutuu ikenien alle ja saa aikaan tulehduksen. Ientulehduksesta alkava parodontiitti on yhdistetty jopa erektiohäiriöön.

– Suosittelisin ehdottomasti hammaslääkärikäyntiä erektiohäiriöiselle. Se on tärkeä osa ongelman kokonaisvaltaista hoitoa, sanoo Mehiläisen suun terveyden senior advisor ja hammaslääkäri Erkki Virta.

Useissa tutkimuksissa on löydetty yhteys erektiohäiriön ja hampaiden kiinnityskudossairaus parodontiitin kanssa. Vaikka parondontiitti on monelle sanana vieras, siitä kärsii hyvin moni – osa tietämättään. Parodontiittia sairastaa puolet 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista.

Parodontiitti on vaarallinen sairaus, mutta se alkaa pienestä. Jos hampaiden pinnoille ja hammasväleihin kertyvää bakteeriplakkia ei puhdista perusteellisesti, ikenet tulehtuvat. Tavallinen ientulehdus kehittyy vähitellen parodontiitiksi. Bakteeriplakki tuhoaa ikenien alla olevia sidekudossäikeitä. Pahimmillaan parodontiitti saa hampaat irtoamaan.

”Erektiohäiriön ja hammassairauden yhteys looginen”

Tutkimusten mukaan erektiohäiriö on yleisempi niillä, joilla on parodontiitti. Ainakaan vielä ei voida yksiselitteisesti väittää, että erektiohäiriö johtuu parodontiitista. Molempiin vaivoihin liittyvät samat riskitekijät, kuten tupakointi, diabetes ja sepelvaltimotauti. Tutkimuksissa on myös todettu parodontiitin hoitamisen vähentäneen myös erektio-ongelmia.

Erkki Virta pitää yhteyttä parodontiitin ja erektiohäiriön välillä loogisena: kun bakteerit ja patogeenit kulkeutuvat suusta verenkiertoon, ne käynnistävät elimistössä matala-asteisen tulehduksen. Sen myötä verisuonten seinämiin kertyy ahtauttavaa plakkia.

– Vaarallisinta plakin kertyminen verisuoniin on sydämelle, mutta myös erektion näkökulmasta se on huono asia. Jos verisuonet ovat tukkeutuneet, veri ei pääse yhtä hyvin paisuttamaan penistä, Virta selittää.

Erektiosta voi puhua hammaslääkärissä

Tutkimuksia parodontiitin ja erektiohäiriön yhteydestä tarvitaan lisää. Erektiohäiriö on kuitenkin usein monen asian summa. Siksi myös hammaslääkärin tekemä tarkastus kannattaa lisätä hoitopalettiin.

Vaikka aihe on monelle vaikea, erektiohäiriö kannattaa ottaa puheeksi myös hammaslääkärissä.

– Erektio-ongelmat ovat herkkä aihe, joka tuntuu monesta olevan kaukana suun terveydestä. Olisi hienoa, jos ymmärrys parodontiitin riskeistä lisääntyisi, Virta sanoo.

Suun terveys on osa seksuaaliterveyttä:

  1. Itsetunto

    Suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään: puhumiseen, syömiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kun suu on terve, ihmisellä on paremmat edellytykset hyvään itsetuntoon – ja todennäköisesti myös seksuaaliseen itsevarmuuteen.
  2. Bakteerit, virukset ja sienet

    Suutelun ja seksin seurauksena suuhun päätyy monenlaisia bakteereja sekä viruksia esimerkiksi kumppanin suusta tai genitaalialueelta. Mitä terveempi suu on, sitä paremmin suun bakteerifloora eliminoi haitalliset bakteerit ja sienet. Riski seksitauteihin on toki aina olemassa, joten ehkäisystä tulee huolehtia.
  3. Hedelmällisyys ja raskaus

    Lisääntymisterveyden kannalta suun terveys on erityisen tärkeässä roolissa. Parodontiitti voi heikentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta ja nostaa riskiä ennenaikaiseen synnytykseen. Eräässä tutkimuksessa parodontiitti liitettiin myös siittiöiden huonoon liikkuvuuteen.