Joulu ei aina ole pelkkää yhdessäolon, ilon ja perinteiden juhlaa: toisinaan korkeat odotukset ja stressi tuovat tullessaan riitoja ja kireän tunnelman. Mitä tehdä, jotta joulurauha säilyy?
Joulu on usein maalailtu mielissämme satumaiseksi ja tunnelmalliseksi yhdessäolon juhlaksi. Kun joulun pyhät alkavat, kolkuttavat kuitenkin hoitamattomat työt ja stressi ovella. Stressaantuneena tilanteet kärjistyvät herkemmin myös kotona.
– Vaikka kyse on vain muutamasta lomapäivästä, latautuu niihin monenlaisia tunteita ja odotuksia. Stressiä aiheuttaa erityisesti täydellisen joulun kuvitelma – ikään kuin asioiden pitäisi olla tietyllä tavalla, jotta joulu olisi onnistunut. Totuus on kuitenkin se, että ihmisillä on monenlaisia tarpeita, eikä maailma ole koskaan valmis, kertoo Terveystalon pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen vastaava psykologi-psykoterapeutti Suvi Laru.
Jos riitatilanteita syntyy, on tärkeää yrittää rauhoittaa tilanne ja uskaltaa pyytää ja antaa anteeksi. Laru peräänkuuluttaa erityisesti vuorovaikutusta ja asioista keskustelua.
– Voi todeta yhdessä, että tänä vuonna meni näin, mutta päättää ensi vuonna miettiä oman perheen kesken, mitä joululta toivotaan. Jokainen voi onneksi pyrkiä omalla toiminnallaan estämään konfliktien syntymisen. Erilaisten tapojen yhdistäminen on ymmärrettävästi haastavaa, ja ristiriitoja on joskus mahdotonta välttää. Silloin kannattaa lähteä kävelylle yksin tai kumppanin kanssa hengähtämään ja ottamaan aikalisää. Joulurauha syntyy halusta asettua omanlaisen joulun ääreen. Toiveiden sanoittaminen ääneen helpottaa kummasti, neuvoo Laru.
Psykologin viisi vinkkiä joulurauhan säilyttämiseen
- Pysähdy valmistelemaan joulua hyvissä ajoin. Kannattaa miettiä, millaisia toiveita itsellä ja muilla on joulun suhteen, jotta pahimmalta stressiltä ja riitatilanteilta jouluna säästytään.
- Mieti, mikä on oleellista. Joulu on täynnä tapahtumia ja hoidettavia asioita, yhtään lisätyötä ei kannata ottaa. Jos normaalisti ei ole tapana siivota jokaista nurkkaa, ei kannata siivota myöskään jouluna, vaan sen voi tehdä vaikka tammikuussa.
- Anna toiselle tukea. Jotta joulun vietto on kaikille mukavaa, tulee jokaisen hoitaa oma osuutensa jouluvalmisteluista. Keskustelkaa ajoissa, miten työt jaetaan, jotta ne eivät jää yhden ihmisen harteille.
- Keskustele avoimesti ja tee kompromisseja. Oli sitten kyseessä erilaiset toiveet tai orastava riitatilanne, on tärkeintä keskustella, mistä kenkä puristaa. Asiaa auttaa, kun hyväksyy sen, että meillä kaikilla on omat odotuksemme joulun suhteen.
- Hengähdä ja ota omaa aikaa joulukiireiden keskellä. Jos konflikti on syntymäisillään, kannattaa hengittää syvään ja lähteä vaikka happihyppelylle. Pienen irtaantumisen jälkeen joulunviettoa voi jatkaa hyvillä mielin.
Juttu on julkaistu verkkosivuillamme aiemmin vuonna 2019.