Tv-juontaja Maria Veitola, 50, on avautunut vaihdevuosioireistaan ja siitä kuinka estrogeenihoito on auttanut häntä.

-Kun sain puoli vuotta sitten ensimmäiset selkeästi tunnistettavat vaihdevuosioireet, olin ällikällä lyöty. Tiesin toki, että tämä olisi edessä, mutta ajattelin sen olevan ajankohtaista ”sitten joskus”. Olin kyllä käynyt pari vuotta sitten aiheen tiimoilta lääkärissä. Oli rytmihäiriöitä, unettomuutta ja aktivoitunut migreeni. Lääkäri diagnosoi syylliseksi kilpirauhaseni, sillä sairastan sen vajaatoimintaa. Lääkitykseni tarkistettiin ja jatkoin elämääni, Maria aloittaa sometarinansa.

Tänä keväänä menopaussin oireista ei kuulemma enää ollut vähäisintäkään epäselvyyttä. Maria kertoo saaneensa suorastaan häkellyttävän voimakkaita kuumia aaltoja. Ne tulivat äkkiarvaamatta, puskista. Vaatteet olivat hetkessä kuin saavilla kastellut.

Maria sanoo heränneensä joka yö neljän aikaan hikilammikosta. Uni ei sen jälkeen enää tullut. Tämän seurauksena päivät olivat tietenkin sekalaisia. Kiukkua ja väsyä riitti. Hän toteaa päivityksessään myös, ettei enää palautunut liikunnasta. Kaikenlaisia kolotuksia ilmeni.

-Onneksi tajusin mennä gynekologille. Aloitin omasta toiveestani estrogeenikorvaushoidon. Kuumat aallot talttuivat, sain taas nukuttua ja pääsin sohvalta ylös ilman valitusta. Samalla oivalsin vaihdevuosioireista paljon uutta.

Maria oli myös huomannut itsessään muutoksen. Hän toteaa, ettei oikeasti ollut sellainen – tympeä, iloton, ärtynyt. Häneen oli hiipinyt ketutus.

Aivotoiminnan sakkaaminen loppui, kun hän aloitti hormonikorvaushoidon. Estrogeenihoito elvytti hänet kuulemma varsin kokonaisvaltaisesti.

-Sekä fyysiset että henkiset kivut helpottivat nopeasti. Itsetuntoni ja iloisuuteni palasi. On mahtavaa olla taas oma, valoisa itseni. Nyt tiedän senkin, että estrogeenin puute voi aiheuttaa outoa v-tutusta ja aivosumua, juontaja iloitsee.