Jääkaapin siivous. Toimittajamme löysi jääkaapista raejuustopurkin, jonka parasta ennen -päiväys oli pari päivää jouluaaton jälkeen. Voisikohan sitä syödä?

Ei muuta kuin testaamaan.

Lopputulos: ei erota tänään ostetusta. Vaikka parasta ennen -päiväys on 19 päivää vanha.

Suurin osa suomalaisista tietää jo, että parasta ennen -päiväys ja viimeinen käyttöpäivämäärä -päiväys ovat tyystin eri asioita. Parasta ennen -päiväyksellä varustettua tuotetta voi huoletta käyttää päivämäärän jälkeenkin. Yllätys voi olla se, kuinka pitkään sitä voi käyttää!

Viimeinen käyttöpäivämäärä on vakavampi juttu. Se laitetaan tuotteisiin, joiden pilaantumisvaara on tietyn ajan jälkeen ilmeinen. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että silloinkin kannattaa käyttää järkeään. Yksi päivä sinne tänne ei kesää tee.

Luota aina aistinvaraisiin havaintoihisi! Jos tuote tuoksuu ihan hyvältä, sen rakenne on ok ja se vielä maistuukin hyvältä, niin ei muuta kuin ääntä kohti.

Testattava raejuusto oli Valion, se oli ollut koko ajan avaamattomana jääkaapissa. Tuotteen säilyvyyttä nämä seikat edesauttavat selkeästi, mutta luonnolisesti myös se, että tuote on vähärasvainen.

”Moi, mietipä hetki: miltä tuntuisi jos voisi aina ostaa tuotteen halvemmalla? Kyllä, sinä voit. Aina. Klikkaa tänne ja katso miten se on mahdollista. Hintaopas.fi takaa että saat aina kaiken halvemmalla. Kaiken. Aina.”

Parasta ennen:
Parasta ennen -päiväys kertoo, että vähintään tähän päivään asti tuote säilyttää oikein säilytettynä tyypilliset ominaisuutensa. Tuotetta saa pitää myynnissä ja käyttää päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti.

Viimeinen käyttöpäivä:
Tulee merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin. Merkinnän tulee perustua säilyvyystutkimusten tuloksiin. Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen.