Usein uutena vuotena tulee luvattua itselleen muutosta elämäntavoissa: liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen, itsestään huolenpitäminen… Yleisin uudenvuodenlupaus on terveelliseen ruokavalioon panostaminen. Jotta lupauksen pitämisestä ei aiheutuisi ylimääräistä stressiä, kannattaa jo etukäteen miettiä, onko mahdollista sitoutua muutokseen.

Tärkeää on olla itselleen armollinen. Piintyneet tavat eivät muutu hetkessä, sillä repsahduksia sattuu, se on varmaa.

Mehiläisen psykologi Taija Wilenius kertoo, millaiset lupaukset pitävät parhaiten ja millainen motivaatio on usein pysyvä. Katso viisi kysymystä ja vastausta motivaatiosta.

1. MILLAISET LUPAUKSET PITÄVÄT?

Omien arvojen mukaiset lupaukset ovat yleensä helpommin saavutettavissa. Jos esimerkiksi kuntosaliharjoittelun ei itsessään koe tuottavan mielihyvää tai sen on aloittanut vaikkapa ystäväpiirin tai muun ulkoisen tekijän painostuksesta, on lupaus säännöllisestä harjoittelusta usein haastava pitää. Jos taas lupauksen ja motivaation taustalta löytyy oma halu voida paremmin, on siihen helpompi sitoutua.

2. MIKSI EPÄTOIVOTUISTA PINTTYNEISTÄ TAVOISTA ON HANKALA PÄÄSTÄ EROON?

Pelkkä tahdonvoima ei usein riitä, sillä jokin asia epätoivotussakin tavassa on tuonut jotain hyvää tai palvellut jotain tarkoitusta itselle. Monella ihmisellä esimerkiksi syöminen tai tupakointi voi olla ainoa hetki, jolloin antaa itselleen luvan pysähtyä ja rentoutua.

Useimmiten muutoksen onnistumiseksi tarvitaan tietoisuutta siitä, mikä tavassa lopulta koukuttaa. Voimakkaimmillaan riippuvuudet voivat peittää alleen jopa psyykkistä tuskaa, jonka tunnistamiseksi on hyvä hakea tukea ammattilaiselta.

3. KANNATTAAKO PIKADIEETTI?

Esimerkiksi painonhallinnan suhteen monilla löytyy kokemuksia siitä, että tiukka kaalisoppakuuri pudotti painoa rajusti, minkä takia houkutus ryhtyä uudestaan tiukalle kuurille on suuri. Tutkimusten mukaan tiukat dieetit eivät kuitenkaan tuo pysyviä muutoksia. Niistä voi olla jopa haittaa sekä mielelle että keholle.

Tiukkaa dieettiä seuraamalla ei opi mitään muuta uutta kuin sen, miten torjua kehon luonnollisia nälkä- ja kylläisyysviestejä pakottamalla.

4. VAIKUTTAAKO IKÄ TAI SUKUPUOLI MOTIVAATIOON?

Ei erityisesti. Ikää ja sukupuolta suuremmat tekijät motivaation suhteen ovat henkilökohtaiset ja tilannesidonnaiset tekijät – etenkin voimavarat ja kiinnostuksen kohteet. Jos elämäntilanne on hyvin kuormittava eikä sille voi tehdä mitään äkillisesti, kannattaa uusiin tavoiteisiin pyrkimiseen suhtautua armollisesti ja aloittaa vaikkapa aivan pienistä muutoksista arjessa isojen tekojen sijaan.

5. MITEN TAKAPAKKEIHIN KANNATTAA SUHTAUTUA, JOS ELÄMÄNTAPAMUUTOS EI ONNISTUNUTKAAN?

Jos vaatii nopeita tuloksia ilman pienintäkään epäonnistumista, sortuu usein kohtelemaan itseään turhan ankarasti. Kannattaa takapakkeja kohdatessaan miettiä, mitä mahdollisesti sanoisi ystävälleen, jonka tie kohti elämäntapamuutosta ei edennytkään esimerkiksi sairastumisen, kuormittavuuden tai stressin vuoksi.

Itseään haukkuu usein laiskaksi, mutta itsesyytöksestä ei ole höytyä. Onnistuneen elämäntapamuutoksen avain on joustavuus, eli tavoitteitaan kannattaisi mukauttaa tarvittaessa aina tähän hetkeen sopiviksi.