Kanta-palvelujen Sähköinen resepti Euroopassa eli Rajat ylittävä sähköinen lääkemääräys -palvelu on otettu käyttöön Suomen ja Viron välillä. Resepti on ensimmäinen valtioiden rajat ylittävä terveydenhuollon palvelu Euroopassa.

Aluksi Kanta-palvelujen Reseptikeskukseen tallennetulla suomalaisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä virolaisista apteekeista. Tavoitteena on, että Sähköinen resepti Euroopassa toimisi vastaavasti myös Virosta Suomeen vuoden lopussa ja laajenisi myöhemmin myös muualle Eurooppaan.

Suomalainen resepti ei toimi automaattisesti ulkomailla

Sekä terveydenhuollon ammattilaisten että asiakkaiden tulee huomioida lääkkeiden hankkimista ulkomailta säätelevät ehdot ja rajoitukset.

Reseptit voidaan avata ulkomaalaiselle apteekille vain asiakkaan suostumuksella.

Suomalainen resepti ei toimi jatkossakaan muissa Euroopan maissa silloin, kun lääkettä on määrätty keston mukaan (esimerkiksi vuoden resepti). Tai jos lääke on määrätty toimitettavaksi määräajoin uudelleen. Myös tietyt lääkkeet rajautuvat palvelun ulkopuolelle. Toistaiseksi lääkkeitä ei myöskään voi ostaa ulkomailla toisen puolesta.

Uusi palvelu ei tuo käynnistyessään merkittäviä muutoksia suomalaisten apteekkien toimintatapoihin. Apteekit toimittavat lääkkeet palvelun piirissä aina oman maansa lainsäädännön mukaisesti. Uusi palvelu ei myöskään muuta korvattavien reseptilääkkeiden toimitusvälejä tai lääkekorvausten perusteita, mutta lääkkeiden pakkauskoon yksiköissä ja lääkevalmisteissa voi esiintyä maakohtaisia eroja.

Katso helppo opasvideo alta