MIELIPIDE Kaisa Antikainen kirjoittaa kärkkään mielipiteen siitä kuinka tulevaisuuden sairaanhoidossa priorisoinnin tulisi tapahtua. Ota kantaa, kerro mielipiteesi ja keskustele.
… … …
En haluaisi nähdä huutolaisaikojen palaavan, mutta eräällä tavalla ne ovat jo täällä. Kunnat myyvät hoito- ja hoivapalvelujaan sinne missä ne vähiten maksavat. Laatukriisejä on jo nähty vanhustenhoidossa, kuten viime vuonna saimme huomata.
Jostain on aina säästettävä. Minusta se ei ole vanhustenhoito eikä lasten ja nuorten psykiatriset palvelut. Vanhukset ansaitsevat arvokkaan hoivan loppuun saakka, he ovat rakentaneet tätä maata. Modernin yhteiskunnan ristipaineissa huonosti voivat lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden veronmaksajia, heistäkin pitää pitää huoli, ja hyvä sellainen, tai hukka meidät perii.
Jostain on säästettävä. Olen sitä mieltä, että tietyt elintapasairaudet on pantava ”verolle”. Niistä aiheutuvat kustannukset ovat kansantaloudellisesti merkittäviä. Tupakointi, lihavuus, jopa syövät jotka aiheutuvat holtittomasta auringonotosta ja ovat lisääntyneet – nämä kaikki pitää pistää ihmisten itsensä maksettavaksi.
En tiedä kuinka paljon tästä on koituva säästöä, mutta jostain on aloitettava. Yhteiskunnan tehtävänä ei ole maksaa holtittomasta käytöksestä ja piittaamattomuudesta syntyviä ongelmia.
Juttu jatkuu mainoksen alla
Miten tämä sitten toteutettaisiin? Olisi tietenkin luotava hoitoonohjausmenettely ja puuttumismenettely. Esimerkiksi lääkäri tekisi merkintöjä omakantaan. En tarkalleen osaa sanoa kuinka vaikeaa tällainen seuranta olisi, ja missä vaiheessa yhteiskunnan tulisi kieltää julkisin varoin hoitaminen. Mutta esitinkin vain idean. Tästä viisaammat voisivat tätä jatkokehitellä.
Lääkärit vannovat valan, jossa kaikki on hoidettava ja ihmistä autettava. Voisiko järjestelmää muuttaa edes niin, että tiettyjen kriteerien täyttyessä maksut julkisella puolella olisivat hoidosta ainakin korotettuja.
Tiedän että tämä aiheuttaa paljon närää. Mutta uskon myös että on paljon meitä ihmisiä, joita ärsyttää se, että toiset joutuvat veroeuroillaan kustantamaan toisten holtittoman elämäntyylin.
Kaisa Antikainen
Yllä oleva kirjoitus ei edusta sivuston kantaa. Oma tarina -osuudessa voi tuoda julki omia terveys- tai hyvinvointikertomuksiaan tai esittää mielipiteitään.
Kohtuullista olisi, että verotuksessa eriteltäisiin veronmaksajan terveydenhoitoon kohdistettujen verojen osuus ja hoitoa saisi sen mukaan. Ideologiset työttömät ja muut yhteiskunnan vapaamatkustajat saisivat kustantaa itse oman hoitonsa.
Ensisijassa pitäisi pitää huoli veroa maksavista henkilöistä. Ihmisiä on muutenkin liikaa, joten turhakkeiden vähentyminen olisi pelkästään suotavaa.
Ne ideologiset työttömät ja vapaamatkustajat maksavat jokaisesta tuistaan sen 20% veroa, elleivät tee muutosverokorttia etuuksille. Millä tavalla sinun veroeurosi on parempi kuin esim. Vaikeasti masentunut työkyvytön?
Mainitsemasi vero on muodollisuus. Ne vain palauttavat osan tyhjäntoimittamisesta saamasta sossurahasta takaisin.
On täysin kohtuullista odottaa, että työpalkastaan maksetuille veroeuroilleen saa vastinetta, jos rahaa ei kaikille riitä.
Toki vapaamatkustajien avustaminen vapaaehtoisesti ei ole kiellettyä nytkään, ja niinhän sinä voit tehdä jos he mielestäsi ansaitsevat sen.
Lainaus:
”Niistä aiheutuvat kustannukset ovat kansantaloudellisesti merkittäviä. Tupakointi, lihavuus, jopa syövät jotka aiheutuvat holtittomasta auringonotosta ja ovat lisääntyneet”
Kuinka merkittäviä, ja paljonko ovat lisääntyneet?
Eikö olisi helpompaa pohtia kela-tuen eväämistä tietyin ehdoin kuin rakentaa uusi järjestelmä vanhan päälle jotta hintoja voidaan ”korottaa?” Vai koetko, että tarvitaan enemmän?
Jos hintoja korotetaan ja ostat yksityiseltä, miten reklamointi toimisi esimerkin tasolla?
Osa meistä saattaa olla eri mieltä siitä onko moraalisesti oikein esimerkiksi rankaista taloudellisesti pientuloista sairauden hetkellä virheistä, joita hän on tehnyt vaikkapa 80-luvulla aloittaessaan tupakoinnin ja nyt sairastuttuaan keuhkosyöpään. Koetko, että kaikkien ihmisten tulee elää elämänsä täysin terveellisesti eikä virheitä tule sallia?
Kuinka lihavuuden perintötekijät otetaan systeemissä huomioon? Mikä olisi ruoan valmistajien vastuu, jos ravinto on lähtökohtaisesti harhaanjohtavaa? Kuinka määritellään oikea ravinto käytännön tasolla, ja kuinka kattava seuranta vaadittaisiin sinun käsityksesi mukaan?
Kyllähän tätä voi pohtia.
Miten olisi jos työttömät maksaisivat oman hoitonsa, kun eivät kerran maksa veroja?
Täysin typerää, toivottavasti syöpä osuu kohdallesi
Myös aktiivisesti liikuntaa harrastavat ovat terveyspalveluiden suurkuluttajia eli urheiluvammat listalle myös, eikö niin?
Kaisa Antikainen on elämästä vieraantunut rillustelija. Yhteiskunnan palveluja ylläpidetään verovaroilla, joita kaikki maksavat. Niin kauan kun valtiolla ja kunnilla on veronkanto-oikeus, ei hoidon rajaamisia voida elintapojen perusteella tehdä, mikäli houdot kustannetaan näillä verovaroilla. Yksityisesti katetuilla vakuutuksilla ja palvelut ovat asia erikseen.
Kun on ahne rahalle ja unohtaa inhimillisyyden sekä ihmisoikeudet, niin keksii jotain tuollaista. Yleensä ne jotka sairastuvat ovat työkyvyttömiä eikä heille välttämättä ole kertynyt varallisuutta – miten he voisivat maksaa enemmän terveydenhoidostaan! Hyvinvointivaltion ideahan on se, että huolehditaan kaikista kansalaisista tasavertaisesti. Ja kukahan olisi sitten se ukko ylijumala, joka tuomitsisi sairaudet itse aiheutetuiksi?! Sairauksien lähtökohta kun ei aina riipu elintavoista. Jos esim. vähävaraiset kaksoset, joilla on sama perimä, sairastuvat kumpikin samaan syöpään, mutta toinen on ylipainoinen – jätetäänkö hänet hoitamatta? Kaisa voisi muuttaa Yhdysvaltoihin – sieltä löytyy se ”terveydenhuollon unelma” hänelle.
Työttömät saavat toimeentulotukena sairastamiskulunsa joten eivätt he maksa nytkään sairastamistan jos muut tulot pienet myös. Olisiko parempi laittaa korvaukset vastikkeellisiksi… vaikka sienten ja marjojen poimintaa kouluille ja tupakannatsojen keruuta ym.
Jos menemme kirjoituksen esittäjän linjalle, silloin voisimme alkaa vaatia myös koronamastkustajien korvaavan kaikki holtittomasta käytöksestään aiheutuvat kulut yhteiskunnalle. Samoin voisimme vaatia kaikkia huonoilla kengillä talviaikaan kulkevia liukastumispotilaita maksamaan oman hoitonsa. Entä sitten koiran omistajat? Koiran jätökset ulkona pitäisi kerätä viimeistä murua myöten pois sekä puhdistaa alue, jolle ulostetta tippuu, koska ulosteessa on ihmiselle varallisia bakteereja. Samoin pitäisi vaatia juopuneita ihmisiä maksamaan kaiken alkoholista johtuvan hoitonsa, myös siis tulevaisuuden syöpänsä, tänä päivänä kun tiedetään, että alkoholi aiheuttaa syöpää.
Voisimme asentaa kaikkiin ihmsiiin mikrosirun, joka tunnistaa mita ihminen tekee ja jättää tekemättä ja sitten sen mukaan langettaa jokaiselle yksilöllisen haittamaksun,omavastuun. Vain tiukasti sääntöjen ja suositusten mukaan (sekä valtaapitävien kaverit) elävät saisivat vapaapassiin.
Ainiin…. tämä maa ei ole orjuttaava diktatuuri.
Jokainen ihminen maksaa tuloistaan veroa. Niin työttömät, lihavat, tupakoitsijat kuin juopottelevatkin. Osa veroista on tavaroissa itsessään. Lihava ihminen maksaa veroja ostamastaan ruoasta, veroja, joista hänen hoitonsa korvataan, samoin kuin tupakoitsijakin. Juopotteleva maksaa alkoholiveroja.
Ei ole syytä alkaa leikkiä tekopyhää ihmistä ja vaatia muita ihmisiä verolle tai maksamaan oma hotonsa ja jättää sitten omat viiteryhmänsä sopivasti pois laskuista.
Kansalaisten rankaisu ei koskaan eikä missään yhteiskunnassa ole ollut toimiva keino kannustaa oikeisiin elintapoihin tai valintoihin. Paras kannustin on se, että yhteiskuntaa ja sen rakenteita muutetaan siten, että ne toimivat jokaiselle.
Mitä jos ihmisten syyttely jätettäisiin sikseen, Antikainen?
Mitä jos sinä aloittaisit tänään uuden elämän, jossa ensin korjaisit omat virheesi ja vasta sitten alkaisit osoitella toisia? Onko sinusta siihen vai oletko mieluummin kiusaaja?
Minäkään en synnitön ole, vaikka en käytä alkoholia, en tupakoi, en ole lihava, en edes matkusta lentokoneella tai omista autoa. Pyrin auttamaan kaikkia, joita voin auttaa, koska minusta se on humaania. En hauku lihavaa oman tilansa aiheuttamisesta, koska voi olla, että juuri se lihava on kiusattu lihavaksi. En hauku tupakoitsijaa tupakoinnista, koska voi olla, että tupakoinnin hänelle on opettanut hänen äitinsä tai isänsä.
Rankaisu tai toisten kiusaaminen ei ole koskaan tuonut mitään hyvää millekään yhteiskunnalle. Ainoa toimiva keino muutokseen ja (vaikkapa) terveysliikkeeseen on yhteiskunna muuttaminen sellaiseksi, että ihmisellä on mahdollisuus elää terveesti ja rauhassa juuri sellaisena kuin se on. Tämä merkitsee nollatoleranssia kiusaamiseen ja syrjimiseen, tämä merkitsee jokaisella annettua mahdollisuutta saada terveellistä ruokaa, tämä merkitsee jokaiselle annettuja tasavertaisia mahdollisuuksia myös opintoihin.
olemmeko siihen valmiit? Oletko sinä, Antikainen, valmis muuttamaan itseäsi siten, että syyllistämisen sijaan alatkin mahdollistaa?