MIELIPIDE Kaisa Antikainen kirjoittaa kärkkään mielipiteen siitä kuinka tulevaisuuden sairaanhoidossa priorisoinnin tulisi tapahtua. Ota kantaa, kerro mielipiteesi ja keskustele.

… … …

En haluaisi nähdä huutolaisaikojen palaavan, mutta eräällä tavalla ne ovat jo täällä. Kunnat myyvät hoito- ja hoivapalvelujaan sinne missä ne vähiten maksavat. Laatukriisejä on jo nähty vanhustenhoidossa, kuten viime vuonna saimme huomata.

Jostain on aina säästettävä. Minusta se ei ole vanhustenhoito eikä lasten ja nuorten psykiatriset palvelut. Vanhukset ansaitsevat arvokkaan hoivan loppuun saakka, he ovat rakentaneet tätä maata. Modernin yhteiskunnan ristipaineissa huonosti voivat lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden veronmaksajia, heistäkin pitää pitää huoli, ja hyvä sellainen, tai hukka meidät perii.

Jostain on säästettävä. Olen sitä mieltä, että tietyt elintapasairaudet on pantava ”verolle”. Niistä aiheutuvat kustannukset ovat kansantaloudellisesti merkittäviä. Tupakointi, lihavuus, jopa syövät jotka aiheutuvat holtittomasta auringonotosta ja ovat lisääntyneet – nämä kaikki pitää pistää ihmisten itsensä maksettavaksi.

En tiedä kuinka paljon tästä on koituva säästöä, mutta jostain on aloitettava. Yhteiskunnan tehtävänä ei ole maksaa holtittomasta käytöksestä ja piittaamattomuudesta syntyviä ongelmia.

Juttu jatkuu mainoksen alla

Miten tämä sitten toteutettaisiin? Olisi tietenkin luotava hoitoonohjausmenettely ja puuttumismenettely. Esimerkiksi lääkäri tekisi merkintöjä omakantaan. En tarkalleen osaa sanoa kuinka vaikeaa tällainen seuranta olisi, ja missä vaiheessa yhteiskunnan tulisi kieltää julkisin varoin hoitaminen. Mutta esitinkin vain idean. Tästä viisaammat voisivat tätä jatkokehitellä.

Lääkärit vannovat valan, jossa kaikki on hoidettava ja ihmistä autettava. Voisiko järjestelmää muuttaa edes niin, että tiettyjen kriteerien täyttyessä maksut julkisella puolella olisivat hoidosta ainakin korotettuja.

Tiedän että tämä aiheuttaa paljon närää. Mutta uskon myös että on paljon meitä ihmisiä, joita ärsyttää se, että toiset joutuvat veroeuroillaan kustantamaan toisten holtittoman elämäntyylin.

Kaisa Antikainen

Yllä oleva kirjoitus ei edusta sivuston kantaa. Oma tarina -osuudessa voi tuoda julki omia terveys- tai hyvinvointikertomuksiaan tai esittää mielipiteitään.