Unettomuus ja unen laadun heikkeneminen voivat liittyä vaihdevuosiin, vaikka muita vaihdevuosien oireita ei ole.

– Vaihdevuosiin liittyvä unihäiriöiden kirjo on laaja: on nukahtamisvaikeutta, unen katkonaisuutta ja liian varhaista heräämistä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.

Vaihdevuodet voivat siis oireilla myös unihäiriöinä. Yhä useampi nainen hakeutuukin oireiden vuoksi nyt gynekologin vastaanotolle.

Usein vain uniongelmia

Vaihdevuosiin liittyvät oireet kuten kuumat aallot ja hikoilu voivat herättää ja tehdä unesta katkonaista, tästä on puhuttu jo pitkään. 

– Nyt on kuitenkin kirjaimellisesti herätty myös siihen, että uniongelmat ovat monelle naiselle merkittävin ja jopa ainoa vaihdevuosioire, Anna-Mari Heikkinen jatkaa.

Muutos on todennäköisesti seurausta esimerkiksi siitä, että unen vaatimukset ovat kasvaneet ja unta seurataan älylaitteilla enemmän. 

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

– Ennen haettiin apua pääosin muihin vaihdevuosioireisiin: esimerkiksi siihen, että hikipuuskat haittasivat työntekoa. Nyt yhä useampi vaihdevuosioireita epäilevä nainen tulee gynekologin vastaanotolle myös uniongelmissa ja tämä on hyvä asia. Jos uniongelmat eivät vaikuta vaihdevuosiin liittyviltä, hoitoa jatketaan muualla, Heikkinen kommentoi.

Monet pelkäävät hormonikorvaushoitoa turhaan

Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos unihäiriöt alkavat tai selvästi pahenevat suhteellisen nopeasti 40–60-vuotiaana. 

– Erityisesti, jos samaan aikaan alkaa esiintyä muita vaihdevuosioireita tai kuukautisten poisjääntiä. Koska uniongelmat vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästi, olisi mielestäni tärkeä jutella gynekologin kanssa, voisiko esimerkiksi hormonikorvaushoidosta olla apua, jos vasta-aiheita hormonilääkitykselle ei ole.

Anna-Mari Heikkinen muistuttaa, että hormonikorvaushoidon kokeilusta ei ole haittaa ja tämän jälkeen jokainen päättää itse, haluaako hoitoa jatkaa. 

– Hormonikielteisyys ja kriittinen suhtautuminen hormonihoitoihin on lisääntynyt. Monet pelkäävät rintasyöpäriskiä, mutta alle 3–5-vuoden jatkuvalla lääkityksellä ei ole vaikutusta rintasyöpäriskiin, ja senkin jälkeen riski on suhteellisen pieni, Anna-Mari Heikkinen kertoo. 

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä