Lauritsalan koulussa sisäilmaongelmia torjutaan etukäteen. Luokkiin hankitut ilmanpuhdistimet parantavat koulun väen hyvinvointia ja pidentävät opetustilojen käyttöaikaa.

Ilmanpuhdistin humisee hiljaa lappeenrantalaisen Lauritsalan koulun viidennen C:n nurkassa. Laite imee ilmaa yläkautta ja puhaltaa sen puhdistettuna ulos siten, että ilma nousee luokan edessä seisovan opettajan rinnan korkeudelle.

Tammiviilukuorinen laite näyttää enemmän kalusteelta kuin ilmanpuhdistimelta.

kuvalauritsalaKerran kun pyysin vaihtamaan putsarin paikkaa, niin piti käydä erikseen näyttämässä, mikä se on, kertoo rehtori Jukka Mielikäinen.

Sisäilmaongelmat, oppilaiden ja henkilökunnan oireilu ja ilmanpuhdistusratkaisut ovat viime vuosina työllistäneet Lauritsalan aluerehtorina toimivaa Mielikäistä. Hän on tilannut puhdistimia kolmelle koululle.

Vajaan 800 oppilaan Lauritsalan koulussa on käytössä toistakymmentä ilmanpuhdistinta. Syksyllä kouluun tuodaan kolme laitetta lisää.

Lauritsalan koulussa ei ole niinkään sisäilmaongelmia, vaan täpötäyttä. Koulun opetustilat täyttyivät ääriään myöten, kun naapurissa sijaitseva alakoulu laitettiin sisäilmaongelmien takia käyttökieltoon ja alakoulun oppilaat ja opettajat muuttivat yläkoululaisten kanssa saman katon alle. Muuttajien joukossa on kymmeniä sisäilman epäpuhtauksille altistuneilta ja oireilevia ihmisiä.

-Ilmanpuhdistimet pitävät sisäilman sellaisena, että voimme työskennellä normaalisti, sanoo Mielikäinen. Niillä on myös altistumista ennaltaehkäisevä tehtävä.

Myös kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Ari-Pekka Meuronen on tyytyväinen. Oireilevilta työntekijöiltä on tullut hyvää palautetta puhdistimista.

Kolminkertainen suodatus

Lauritsalan kouluun hankittujen ilmanpuhdistinten toiminta perustuu kolminkertaiseen suodatukseen, joka poistaa hajut, homeen ja pienhiukkaset. Koulussa on käytetty muidenkin valmistajien ilmanpuhdistimia, mutta vasta nykyisestä laitemallista on ollut selvästi hyötyä.

-Tämä laite puhaltaa puhtaan ilman ulos oikealta korkeudelta. Putsarissa on pyörät alla ja se voidaan kytkeä tavalliseen pistorasiaan, joten niitä voidaan siirrellä tarpeen mukaan, kehuu Mielikäinen.

Laitteet on vuokrattu ja niiden valmistaja huoltaa ne säännöllisesti.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsen, kansanedustaja Ari Torniainen muistuttaa, että terveys on päätöksenteossa aina etusijalla. Rakennusinsinöörinä hän tuntee moneen kertaan laajennettujen ja peruskorjattujen rakennusten ongelmat.

-Rakennustavat ja materiaalit ovat muuttuneet. Se mikä kelpasi 50-luvulla ei kelpaa enää. Eri rakennusvaiheiden väliset liitoskohdat aiheuttavat ongelmia, samoin jälkeenpäin asennetut ilmastoinnit. Ne imevät tuloilman rakenteista, jolloin sisäilmaan sekoittuu siihen kuulumattomia hiukkasia, luettelee Torniainen.

Jatkoaikaa

Lauritsalan koulu on tyypillinen monessa vaiheessa rakennettu kivikoulu. Vanhin osa on vuodelta 1935, suurin osa tiloista valmistui 1960-luvulla, peruskorjaus ja viimeiset laajennukset tehtiin vuosina 2005-2008.

Kaikista materiaaleista irtoaa jatkuvasti hiukkasia, ja varsinkin rakennustöiden valmistumisen jälkeen niitä leijuu sisäilmassa runsaasti.

-Ilmanpuhdistimet ovat tarpeen vielä pitkään rakennuksen valmistumisen jälkeenkin, sanoo Torniainen. -Remonttia suunnitellessa voidaan tilojen käyttöaikaa jatkaa ilmanpuhdistimien avulla. Samalla säästytään paniikkiratkaisuilta, sillä korjaustarpeiden selvittämisen kanssa ei kannata hätäillä, hän sanoo.

Kuvassa Ari Torniainen ja Jukka Mielikäinen.