Toisinaan uni ei meinaa tulla helposti. Lukijamme Jussi lähetti oman elämänsä toimivat unikikat myös muiden käyttöön. Toimisivatko nämä sinulla?

-Ehkäpä näistä on apua, ehkä ei. Mutta aina kannattaa kokeilla.

Jussi korostaa, että unettomuus on monisyinen asia, ja nämä kikat eivät varmastikaan tuo apua kroonistuneeseen tilanteeseen, joka on sitten jo lääkäreiden ja uniammattilaisten asia. Tässä vinkit:

Syö hiilihydraattipitoinen iltapala, pari leipää, mutta ei kovin raskaita päällisiä. Minua ainakin tämä nukuttaa. Tyhjällä vatsalla ei saa unta.

Hanki korvatulpat. Joskus en saa unta, kun kuuntelen vaimoni tuhinaa. Ei tarvitse olla edes kuorsausta vaan tuhinaa. Huomaan, että korvatulppia käyttäessäni uni tulee todella paljon helpommin.

Kännykkää ei saa selailla vuoteessa. Se pitää vireyttä yllä ja häiritsee monin tavoin nukahtamista. Ihan oikeasti kannattaa pitää itsensä poissa älyaitteiden ja jopa television äärestä, kun alkaa nukkua. Tunti pitää paastota näistä.

Tyhjennä pääsi ja yritä vain nukahtaa. Jos olet vielä puolen tunnin päästä valveilla, älä jatka pyörimistä sängyssä, vaan nouse ylös ja yritä myöhemmin uudelleen. Älä kuitenkaan tee mitään kamalan mielenkiintoista, sillä unirytmi vain viivästyy siitä.

Joskus minulla on levottomat jalat. Silloin saatan ottaa siihen buranan. En tiedä nukahdanko levottomien jalkojen ”lepatuksen” loppumiseen vai buranaan, mutta hyvin nukahdan.

Vanha kikka on valvoa jos valvottaa, mutta seuraavana päivänä ei sitten saa väsyneenä mennä päiväunille, vaan on sinniteltävä siihen saakka, että saa unen päästä kiinni normaaliin uniaikaan.

Älä vain ota alkoholitömsyä. Minulla se ainakin johtaa ”bileisiin” eikä rauhoita.