Helsingin poliisi on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa kahden naisen epäillään anastaneen iäkkäiltä henkilöiltä rahaa ja muuta omaisuutta. Epäillyt työskentelivät kodinhoitajina. Varkaudet tapahtuivat Tapanilan, Töyrynummen ja Tapulikaupungin alueella Helsingissä.

Poliisi tutki lokakuun 2020 ja toukokuun 2021 välillä 19 tapausta, joissa rikosnimikkeenä on törkeä varkaus tai törkeän varkauden yritys, törkeä maksuvälinepetos tai maksuvälinepetoksen valmistelu.

Rikokset etenivät saman kaavan mukaan. Yleensä toinen epäillyistä meni asiakkaan asuntoon ja toinen vahti asunnon ulkopuolella. Tarkoituksena oli varmistaa, ettei työvuorossa ollut hoitaja saapunut paikalle.

– Epäillyt työskentelivät oikeasti kodinhoitajina. He eivät kuitenkaan olleet työvuorossa rikosten tekoaikaan tai asianomistaja ei ollut heidän asiakkaansa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen.

Kaksi esimerkkitapausta

Eräässä tapauksessa iäkkään naisen asuntoon meni lokakuun lopussa 2020 nainen, joka esiintyi kotisairaanhoidon työntekijänä. Asianomistajan kotona kävi tavallisesti useita eri hoitajia.

Seniorikansalainen puhui tapahtumahetkellä sattumalta puhelimessa läheisensä kanssa. Perheenjäsen pyysi saada keskustella kodinhoitajana esiintyneen naisen kanssa. Nainen kertoi, että hän oli kotisairaanhoidon tarkastuskäynnillä.

Läheiselle jäi puhelusta epämääräinen kuva. Myöhemmin seniorikansalainen soitti itse kotisairaanhoitoon. Hänelle selvisi, että asunnossa käynyt nainen ei kuulunut kotihoidon henkilökuntaan. Epäilty ei kuitenkaan esitutkinnan perusteella todennäköisesti anastanut mitään asunnosta.

Toisessa tapauksessa epäilty esiintyi myös kodinhoitajana. Hän väitti iäkkäälle asukkaalle, että tuli ottamaan tältä näytteitä.

Epäilty ohjasi asukkaan kylpyhuoneeseen näytteidenottoa varten. Kun asianomistaja odotti wc:ssä, epäilty varasti huoneistosta laukun, käteistä rahaa ja koruja. Asianomistaja teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Naisia epäillään myös muista rikoksista

Epäillyt otettiin kiinni toukokuussa 2021, kun poliisi suoritti esitutkintaa uudesta epäillystä rikoksesta. Toisen epäillyn hallusta oli jo aiemmin löytynyt kahdelta iäkkäältä henkilöltä anastettua omaisuutta, mikä liitti hänet rikossarjaan.

Naisia epäillään myös neljästä törkeästä maksuvälinepetoksesta ja yhdestä törkeän maksuvälinepetoksen valmistelusta.

– Molempien epäiltyjen puhelimissa oli valokuvia varastetuista pankkikorteista, kertoo tutkinnanjohtaja Martikainen.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että korteilla oli esimerkiksi tilattu vaatteita verkkokaupoista.

Rikoksista epäillyt naiset olivat tutkintavankeudessa vajaan kuukauden touko–kesäkuussa. Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan tällä viikolla.

Jos juttu on sinusta tärkeä, jaa se ystävällesi.