Urbaanitarina kertoo hämähäkistä, joka muni ihmisen nenään. Myöhemmin kotona matkailija puristi finnin, josta alkoi vilistää pieniä hämähäkkejä. Kovin kaukana ei ole todellisuuskaan, sillä loistartunnat ovat esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Amerikassa yleisiä. Matkailijan kannattaa muistaa muutama seikka.

Loismatotartuntojen ehkäisemiseksi matkailijan tulisi muistaa käsihygienia, eikä väheksyä puhtaiden ruokien ja juomien valinnan merkitystä. Matkailijan tulisi myös välttää avojaloin liikkumista ja makeissa vesissä kahlaamista ja uimista.

Muuan loisista on koukkumato. Kosteassa ja lämpimässä ne voivat kehittyä infektiokykyisiksi toukiksi, tunkeutua ihmisen ihoon ja sen läpi ja lähteä vaeltamaan siinä. Mato muodostaa kiemuraisia käytäviä. Tartunta voi tapahtua vaikka paljain jaloin hiekalla käveltäessä. Tila ei ole kovin harvinainen. Suomalaiset matkaajatkin ovat saaneet tartuntoja.

Myiaasi taas on kärpäsen toukkien aiheuttama vaiva. Kärpäsen munan jouduttua ihoon haavan kautta, tai muutoin ruumiin onteloihin, siitä kehittyvä toukka käyttää ravinnokseen isännän kudosta. Matkailijan palattua kotiin parin viikon päästä paiseesta saattaakin kurkata toukka. Mangokärpänen munii munansa kuivumassa oleviin vaatteisiin, jota kautta munat päätyvät helposti ihmiseen. Älä siis kuivaa pyykkiä ulkona.

Alla myiaasi

myiaasi_yleiskuva