Kyselytutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pystyy puhumaan lääkärille omista terveyshuolistaan ilman nolostumista. Tabuaiheita löytyy kuitenkin edelleen.
Tuhat suomalaista vastasi Mehiläisen IRO Researchilla teettämään kyselyyn terveysongelmista, jotka hävettävät niin, että niistä on vaikea puhua jopa lääkärille. Listan kärkeen nousi jopa kolme seksuaaliterveyteen liittyvää terveysvaivaa:
Seksiin liittyvät henkiset ongelmat, kuten haluttomuus (12 %)
Erektio-ongelmat tai muut seksiin liittyvät fyysiset vaivat (9 %)
Sukupuolitaudit (8 %)
Ummetus, ilmavaivat ja muut suolen toimintaan liittyvät vaivat (6 %)
Virtsavaivat (6 %)
Puhuminen tärkeää – seksiin liittyy paljon vääriä uskomuksia
Seksiin liittyvien teemojen nousu suomalaisia eniten nolottavien terveysvaivojen listan kärkeen ei yllätä Mehiläisen erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölöstä.
– Seksuaalisuus on alue, joka on ihmiselle toisaalta suuri rikkaus ja ilon lähde, toisaalta pahimmillaan ongelmien tullessa voimakasta häpeää ja riittämättömyyttä aiheuttava asia, hän toteaa.
– Seksiin liittyy hyvin paljon vääriä uskomuksia – vaikkapa seksuaaliseen kestävyyteen miehillä tai esimerkiksi naisten haluttomuuteen. Väärät uskomukset voivat ihmisen omassa ajattelussa saada kohtuuttomat mittasuhteet. Jos asiaa ei ajoissa nosta esiin, voi ihmisen elämänlaatu heikentyä, tilanne vaikuttaa mielialaan ja seurauksena voi olla myös parisuhteen turha loppuminen, sanoo Pölönen.
Vaikka kynnys puhumiselle on korkea, on hyvä huomata, että samat ongelmat koskettavat isoa osaa ihmisistä jossain elämänvaiheessa. Fyysiset oireet ja esimerkiksi epäily sukupuolitaudista on aina tärkeä tutkia ja hoitaa terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.
– Ihminen ei yleensä ole ongelmansa kanssa mikään poikkeus. Tämä jo yleensä helpottaa häpeän tunteen lievenemistä. Myös asiallisen tiedon hankkiminen auttaa asiassa, toteaa Pölönen.
Terveydenhuollon asiantuntijoiden vastaanotolle voi huoletta astella aroissakin aiheissa. Vastaanotolle voi tulla yksin taikka kumppanin kanssa.
– Vastaanotolla luodaan turvallinen ilmapiiri, jotta ihminen uskaltaa avautua ongelmastaan ja elämäntilanteestaan. Häntä ei jätetä yksin tapaamisen aikana. Tapaamisessa luodaan myös selkeä suunnitelma eteenpäin. Ihmistä arvostetaan omana itsenään. Hän ei ole ongelma, vaan hänellä on elämäntilanteessaan vaikeuksia, joista pääsee yli, kuvailee Mehiläisessä työskentelevä Pölönen lopuksi seksuaaliterapeutin vastaanottoa.