Aurinko porottaa jo kuumasti. Kevätaurinko on petollinen, sillä pitkän ja synkän talven jälkeen sitä ei välttämättä osaa varoa tarpeeksi hyvin.

Kaksi asiaa kannattaa muistaa, kun käyttää tuikitärkeää aurinkorasvaa.

1. Edelliseltä kesältä jäänyttä aurinkorasvaa ei kannata käyttää. Miksi? Siksi, että osa UV-säteilyä suodattavista aineista on saattanut hajota säilytyksen aikana, eikä rasva välttämättä ole enää yhtä tehokas kuin uutena.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

Aurinkorasvan säilöntäaineet ovat myös saattaneet hajota. Avattuun pakkaukseen on sen vuoksi saattanut ilmaantua bakteeri- tai homekasvua, jollaista ei terveellistä laittaa iholle.

2. Riittääkö sinulla yksi purkillinen aurinkorasvaa koko kesän? Silloin rasvaat liian vähän. Aikuisen täytyy levittää vartalolle kaksi ruokalusikallista aurinkorasvaa tunnin välein, jotta tuote antaa sen lupaaman suojakertoimen. Lapsille riittää ruokalusikallinen. Jos siis nelihenkinen perhe viettää koko päivän rannalla, rasvaa kuluu kaksi perhepakkausta päivässä.

Mitä virkaa?

Aurinkorasvojen tarkoituksena on estää ihosyöpää aiheuttavan UV-säteilyn pääsy ihon pinnalle. Tuotteiden teho ilmaistaan suojakertoimen (SPF) avulla – mitä suurempi suojakerroin, sitä pidempään voi olla auringossa palamatta.

Kahta tyyppiä

Aurinkorasvoja on kahta eri tyyppiä, jotka sisältävät erilaisia UV-säteilyä suodattavia suoja-aineita. Fysikaaliset aurinkorasvat muodostavat iholle kalvon, joka heijastaa säteilyn pois iholta. Kemialliset aurinkorasvat sen sijaan imevät säteilyn itseensä ennen kuin se ehtii ihon pinnalle. 

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

Lähteenä: THL ja Yliopiston apteekki