Vai tiesitkö?

Viranomainen ei ole hyväksynyt kaikkia käsidesejä

Suurin osa markkinoilla olevista valmisteista ei ole viranomaisen tarkastamia tai lupamenettelyjen piirissä. Tulevina vuosina turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tarkastaa ja hyväksyy markkinoille tulevat desinfiointiainevalmisteet, mutta tällä hetkellä vain harvat valmisteet ovat lupamenettelyjen piirissä. Viranomaisen hyväksymän valmisteen tunnistaa myyntipäällykseen merkitystä lupanumerosta.

Käsidesit voivat olla koostumukseltaan erilaisia – paha haju ei kerro toimivuudesta

Käsidesit voivat sisältää erilaisia tehoaineita, kuten etanoli, isopropanoli, vetyperoksidi, peretikkahappo, maitohappo ja erilaiset kvaternääriset yhdisteet. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan alkoholia täytyy olla valmisteessa noin 70 tilavuusprosenttia, jotta valmiste olisi tehokas. Toisinaan aineen tehokkuuteen vaikuttavat myös seoksen sisältämät muut aineet. Käytännössä tehokkuus on mahdollista todeta vain standarditesteillä.

Valmisteen markkinoija on vastuussa siitä, että valmiste on tehokasta käyttötarkoitukseensa. Käsidesin tehoaineiden nimet ja pitoisuudet löytyvät tuotteen myyntipäällyksestä. Käsidesivalmisteet saattavat tuoksua erilaisilta, samoin niiden koostumus saattaa olla tavanomaista juoksevampaa. Pahanhajuisesta tuotteesta voit olla yhteydessä tuotteen valmistajaan.

Käsidesit voivat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa oireita herkälle iholle

Käsidesien toistuva käyttö kuivattaa helposti ihon. Herkkäihoisen kannattaa käyttää myös käsivoidetta. Valmisteiden käyttöä kannattaa välttää, jos niistä saa voimakkaita iho-oireita. Käsidesin aiheuttamista merkittävistä ongelmista kannattaa aina ilmoittaa tuotteen valmistajalle. Kotioloissa käsidesien käyttö ei normaalitilanteessa ole tarpeen.

Etanolipohjaiset käsidesit ovat helposti syttyviä, mieti säilytyspaikka

Kannattaa harkita tarkkaan, missä käsidesejä säilyttää. Koska 70 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä käsidesi on helposti syttyvää, kannattaa välttää valmisteen säilytystä kipinän, avotulen tai kuuman pinnan läheisyydessä. Esimerkiksi grillinvierus tai kuuma auto eivät ole parhaita mahdollisia paikkoja käsidesipullolle.

Kodin laitteita voi pyyhkäistä desinfiointiaineella, jos käyttäjiä on monta

Lelut, kännykät ja tietokoneen näppäimet keräävät likaa ja mikrobeja. Jos näppäimiä käyttää useampi henkilö, on näppäimistö hyvä pyyhkiä desinfioivalla aineella käytön jälkeen. Kannattaa kuitenkin ennen pyyhkimistä varmistaa, ettei puhdistusaine pilaa laitteen pintamateriaalia. Lelujen peseminen vedellä ja pesuaineella tai pyykinpesukoneessa voi myös olla tarpeen.

Paras desinfiointiaine koronantorjuntaan kotona ja työpaikoilla: saippua ja vesi

Kotioloissa ja työpaikalla et tarvitse käsidesiä. Saippua ja vesi riittävät.

Kädet kannattaa pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina, kun tulee kotiin tai työpaikalle. Julkisissa tiloissa on saatavilla käsidesivalmisteita, joiden käyttö on suositeltavaa silloin, kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla. Käsidesin pitää kuitenkin aina hieroa käsiin kunnolla ja antaa kuivua ennen kuin pintoihin koskee. Muuten käsidesin käytöstä ei ole haluttua hyötyä.

Lähteenä TUKES