Nämä seksuaalisuuteen liittyvät asiat eivät enää kahteen päivään ole olleet mielenterveysongelmia

0

Maailman terveysjärjestö (WHO) julkaisi kaksi päivää sitten uuden kansainvälisen tautiluokituksen. Siinä on merkittäviä muutoksia sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden huomioimisessa.

Uudessa tautiluokituksessa transsukupuolisuus on poistettu mielenterveysongelmien kategoriasta ja siirretty seksuaaliterveyteen liittyvien aiheiden yhteyteen. Muutos päättää transsukupuolisuuden patologisoimisen pitkän historian psykiatriassa ja avaa uuden lehden sukupuolen moninaisuuden käsittelemisessä lääketieteessä.

Myöskään sadomasokismia ei tautiluokituksessa enää pidetä mielenterveyden ongelmana. Suomessa vastaava muutos tehtiin kansallisesti jo 2011. Muutos on kuitenkin merkittävä kansainvälisellä tasolla, sillä luokitus on yleismaailmallisesti käytössä, ja sitova lukuisissa maissa.

Harvinaisia seksuaalisuuden muotoja (psykiatriassa parafilioita) pidetään vastedes mielenterveyden ongelmina vain silloin, jos niihin sisältyy toisten vahingoittamista ilman suostumusta, erittäin suuria riskejä tai merkittävää ahdistusta itse tekijälle.

Jaa

Kommentoi