Kuluttaja valitsee leivän tuoreuden ja maun perusteella. Vaikka täysjyväviljan ja kuidun terveysvaikutuksista tiedetään paljon, ei kuluttaja ensisijaisesti tarkista pakkauksesta leivän kuitu- tai täysjyväpitoisuutta.

Tämä ilmenee Leipätiedotuksen teettämästä kuluttajatutkimuksesta. Jopa lähes kolmasosa kuluttajista ei välitä pakkausmerkinnöistä lainkaan. Merkityksellisimmäksi leivän valintakriteeriksi kuluttajat ilmoittavatkin leivän tuoreuden, ja hiukan yli puolet kuluttajista tarkistaa pakkauksesta Parasta ennen -päivämäärän.

Terveyden kannalta ajateltuna leipähyllyltä kannattaa valita täysjyväistä ja kuitupitoista leipää. Kuluttajista kuitenkin vain noin 38 prosenttia tarkistaa leivän sisältämän kuidun määrän pakkauksesta.

-Tämä on mielestäni yllättävän pieni luku, vaikka terveystrendi näyttäisi olevan valloillaan, ihmettelee Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Leipä on runsaskuituista, kun sen kuitupitoisuus on yli 6 g / 100 g.

-Kehotan Leipäviikolla tarkistamaan leivän kuitupitoisuuden pussista. Se on helpoin tapa päästä terveellisen leivän jäljille, kannustaa Mensonen.

Jotta täysjyvän terveysvaikutukset saavuttaisi, tulisi täysjyvää saada päivässä 50-90 grammaa. Syömällä 4-5 täysjyväleipäviipaletta saa kokoon päivän täysjyväannoksensa.

Leipäviikkoa vietetään viikolla 37 (12.-18.9.2016)