D-vitamiini on elintärkeä luustomme hyvinvoinnin kannalta. Suomalaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että D-vitamiinin puutos on hiukan yleisempää naisilla kuin miehillä, ja vain noin joka kuudennella suomalaisella veripitoisuus luuston terveyden kannalta on riittävä.

Ylipainoisilla D-vitamiinitasot ovat matalampia kuin normaalipainoisilla. Suuri D-vitamiinin puutoksen riski on siis ylipainoisilla työikäisillä naisilla, joiden fyysinen aktiivisuus on vähäistä ja jotka eivät käytä D-vitamiinia sisältäviä vitamiinilisiä.

D-vitamiinin puutoksen riski on erityisen korkea vanhuksilla, sillä heidän ihonsa D-vitamiinin tuotanto heikkenee, ulkoilun määrä vähenee ja vaatetus saattaa kesälläkin olla peittävää. Myös ravinnon yksipuolisuus saattaa lisätä vitamiininpuutteen riskiä iäkkäillä.

D-vitamiinin tärkein tehtävä on lisätä kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta. Se lisää myös raudan, sinkin ja magnesiumin imeytymistä.

Kesäisin D-vitamiinia saa oleskelemalla auringossa t-paidassa puoli tuntia päivässä, mutta talvisin D-vitamiinia ei saa tavallisesta ruokavaliosta riittävästi ilman ravintolisää. Siksi riittävä saanti olisi hyvä tarkistaa pimeän kauden alkaessa.

Tämä onnistuu mittaamalla verestä 25-hydroksi-D-vitamiinin, eli kalsidiolin pitoisuus. Mittaukset tulisi tehdä aina samassa laboratoriossa, koska laboratorioiden mittausmenetelmät eroavat toisistaan.

Lääkärikeskus Mehiläinen tarjoaa syys- ja lokakuun ajan D-vitamiinitason mittausta kampanjahintaan. Mittaus maksaa nyt 35 euroa, kun se on normaalisti yli 64 euroa.