Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueelta kuuluu huolestuneita kaikuja.

Siellä tartunnanjäljitystyön yhteydessä on tullut esille tilanteita, joissa henkilö on ilmoittanut, että hän sairastaa mieluummin koronavirusinfektion kuin ottaa koronarokotteen. 

Tiedossa on myös tapauksia, joissa henkilö on hakeutunut altistustilanteeseen tarkoituksellisesti saadakseen itselleen koronataudin ja sitä kautta immuniteetin. 

Ilmiö huolestuttaa Peruspalvelukuntayhtymä Kallion infektiolääkäri Arto Niemistä.  

– Koronavirusinfektion sairastamiseen liittyy iso riski, sillä etukäteen ei voi tietää, kuinka vakavan tautimuodon sairastunut saa. Osalla oireet ovat lieviä, osalla hyvin vaikeita, jopa tehohoitoa edellyttäviä, Nieminen korostaa.

– Osalla tauti saattaa akuutin vaiheen jälkeen oireilla kuukausia esimerkiksi voimakkaana väsymyksenä ja hengitystieoireina. Tämän vuoksi ei voi suositella immuniteetin tavoittelua taudin sairastamisella, Nieminen toteaa. 

COVID-19 on yleisvaarallinen tartuntatauti, ja tautiin sairastuneiden tai sille altistuneiden tulee toimia siten, ettei tauti leviä edelleen. Eristys tai karanteeni on viranomaismääräys, jonka noudattamatta jättäminen on tartuntatautilaissa rangaistava teko.  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin viime viikolla 78 uutta koronavirustartuntaa, joista 23 viikonlopun aikana.