Päihteet ja pelaaminen voivat kehittyä huomaamatta riippuvuudeksi. Kun mielen haasteet, liikkumattomuus, yksinäisyys, päihteiden liikakäyttö sekä liika pelaaminen kietoutuvat yhteen, on edessä usein riippuvuuksien kehä.

Mehiläisen päihdepalvelujen johtaja, ylilääkäri Kaarlo Simojoki kehottaa huomioimaan riskit salakavalasta satunnaiskäytössä.

Monesti ajatellaan, että päihteiden käyttö tai pelaaminen kaverin kanssa on vain viatonta hauskanpitoa, josta ei voisi kehittyä riippuvuutta. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen.

– Kun päivä on ollut pitkä ja uuvuttava, moni palkitsee itsensä pelaamisella tai lasillisella viiniä. Tämä voi tuntua hyvältä ja ansaitulta rentoutumiselta, mutta mieli on mestari huijaamaan meitä. Mieli estää meitä ymmärtämästä, että kyseessä voi olla jo ongelma. Palkkio hyvin tehdystä työstä tai hetki rentoutumista voi muuttua riippuvuudeksi, jos kohtuus häviää, Kaarlo Simojoki kertoo.

Viimeistään kun pelaaminen vie kaiken ajan, liikkuminen vähenee, syöminen yksipuolistuu ja juominen lisääntyy, on syytä puuttua tilanteeseen.

Tästä Vallilaan joulukangaskaupoille

Digitaalisia pelejä aktiivisesti pelaavien keski-ikä on noin 38 vuotta, ja 40-vuotiaiden ikäryhmässä noin 14 prosenttia kokee aikaan liittyviä ongelmia. Yli 50-vuotiailla perinteisesti alkoholin käyttö on suurin riippuvuuksien aiheuttaja.

– Näen oman työn kautta niitä hieman yli 50-vuotiaita miehiä, jotka elämän isossa kriisissä kuten avioeron sattuessa tarttuu pulloon, ja koittaa turruttaa tunteitaan. Heille usein puhuminen on vaikeaa, eikä juttukavereitakaan välttämättä ole. Nuoremmille ikäpolville puhuminen vaikeina hetkinä on hieman helpompaa, mutta kyllä vanha kulttuuri voi ja elää vielä hyvin meillä Suomessa. On selvää, että vanhat sukupolvien tavat eivät muutu hetkessä, Simojoki jatkaa.

Etätyöt ja kotiin vietävät palvelut lisäävät riskiä riippuvuuksille

Monille työpaikka voi olla ainoa kohtaamispaikka kodin ulkopuolella. Etätyötä tehdessä luontaiset kontaktit ja työyhteisö jäävät kauemmas. Jos haasteita päihteiden tai pelaamisen kanssa on syntynyt, vähäiset kontaktit vaikeuttavat tilanteeseen puuttumista varhaisessa vaiheessa. Tämä voi olla kriittistä työkyvyn kannalta.

Tästä Vallilaan joulukangaskaupoille

Kun riippuvuus pahenee, ihminen jää kotiin ongelmansa kanssa, sillä ongelma voi aiheuttaa häpeää, syyllisyyttä tai paineita. Simojoki on huolissaan trendistä, jossa tulevaisuudessa voisi mahdollisesti saada alkoholia kotiin kuljetettuna. Sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia, ja se voi lisätä riskiä myös heillä, joilla käyttö on ollut vielä kohtuullista.

– Varhainen puuttuminen ja jo ennalta ehkäisy ovat äärimmäisen tärkeää päihteiden moninaisten ongelmien vähentämisessä. Yksi suurimmista haasteista on oman ongelman kanssa yksin jääminen. On tärkeää löytää ympäriltään ainakin yksi henkilö, jonka kanssa voi aloittaa muutoksen. Tämä on keskeistä varhaisen puuttumisen kannalta, mutta edellyttää myös oman ongelman huomaamista. On tärkeää pyrkiä tarkastelemaan omaa käyttöä ja sen vaikutusta ympäristöön ja muihin ihmisiin. Joskus muutoksen tekeminen jo varhaisessa vaiheessa onnistuu vain läheisen avulla tai lyhyellä ammattilaisen tuella.

Pelkoa ja stigmaa pitää vähentää

Vaikka pelko työpaikan menetyksestä olisi läsnä, työterveydestä saa apua asian käsittelyyn.

– Puhumisen pelkoa ja pelkoa työpaikan menettämisestä tai esihenkilölle kertomisesta pitää vähentää, jotta avun uskaltaa hakea ajoissa. Nykyään apua on saatavilla monista paikoista, kuten digipalveluista, auttavasta puhelimesta, yksityisten- sekä hyvinvointialueiden mielenterveys- ja päihdepalveluista. Yksi kaikista tärkein on kuitenkin lähipiirin ja läheisten tuki. Jos uskaltaa avata oman pelkonsa jollekin ja sanoittaa ääneen huolensa omasta terveyden tilasta, se on parasta vertaistukea. Puhukaa toisillenne, Simojoki päättää.

Tästä Vallilaan joulukangaskaupoille