Mesolangoista puhutaan mediassa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa yhä enemmän. Mistä tässä esteettisessä hoidossa, jonka tarkoituksena on nuorentaa kasvoja, on oikein kyse.

Kysyimme esteettisiä hoitoja ammatikseen antavalta Anni Seiskarilta. Hän on yleislääketieteen erikoislääkäri.

-Mesolangoilla ”huijataan” ihonalaiskudosta luulemaan, että pitää uusiutua ja korjata. Lanka ja erityisesti lankojen verkko – josta syystä suosittelen aina laittamaan vähintään kymmenen lankaa verkkomaisesti – aktivoi solut muodostamaan muun muassa kollageenia ja elastaania.

Mitä niistä on hyötyä?

-Nämä ovat aineita, jotka vähenevät kudoksesta ikääntyessä ja ne ovat tärkeitä ihon kimmoisuuden säilyttämisessä. COG- eli väkäslangoilla voidaan edellisen lisäksi tehdä myös mekaaninen nosto, koska langan pinnassa on mikroskooppisen pieniä väkäsiä, jotka tarrautuvat ihonalaiskudokseen. Mesolangoissa ei ole tällaisia väkäsiä.

Kuinka usein tarvitaan lankoja, kun ne sulavat pois?

-Langat ovat sulavia, mutta vaikutus säilyy pitkään juuri tuon kantasolujen aktivaation kautta. Tätä kaikkea säätelee perimä, joten jokaisella tehon pituus on yksilöllinen. Langan sulamisenkin jälkeen (2-4kk) tehoa on siis näkyvissä neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen. Lankoja uusitaan keskimäärin kahdeksan kuukauden ja vuoden välimaastossa.

Maallikkokysymys: Voiko kudos lösähtää enemmän kuin se alun alkaen ennen lankojen laittamista oli?

-Ei voi. Palataan samaan kuin ennen lankojen laittamista, mutta yleensä tätä ”lösähtämistä” tapahtuu vähemmän, koska aktivaatiota on tapahtunut. Henkilön omilla toimilla on suuri vaikutus, eli muut hoidot tehostavat vaikutusta, erityisesti hyaluronihappomesoterapia ja platelet rich plasma – hoidot. Niitä suositellaan yhdistämään lankahoitoihin.

Mitä muuta pitäisi muistaa, jos käyttää mesolankoja?

-Hyvä ihon perushoito ja omasta terveydestään huolehtiminen on tietysti a ja o. Jos esimerkiksi henkilö tupakoi runsaasti, on todennäköistä, että lankahoitojen teho jää vähäisemmäksi. Langoilla ei siis voi pelastaa, jos henkilö muuten kohtelee ihoaan huonosti.

Mikä on oikea ikä alkaa toimia ikämuutoksiensa eteen?

-Oikea ikä on se, jolloin alkaa huomata häiritseviä muutoksia, yleisesti ottaen puhumme silloin yli 30-vuotiaista. COG-lankahoitojen kohdalla puhutaan yleensä yli neljäkymmenvuotiaista.

Mikä mesolankahoidon suosituin käyttökohde on?

-Alakasvojen kimmoisuuden palauttaminen. Halutaan siis häivyttää tai poistaa niin kutsutut hamsteripussit. Muita suosittuja hoitoalueita ovat leuan alaosat, otsan seutu (juonteiden silotus tai kulman kohotus), silmien ulkoreunat, nasolabiaalipoimut ja niin edelleen. Käyttökohteita on rajattomasti.

Millainen esimerkiksi alakasvojen hoitoprosessi on?

-Hoitoja tarvitaan nuoremmilla tai suotuisan perimän eli tehokkaan paranemisprosessin omaavilla yhdestä kahteen muutaman kuukauden välillä. Vähintään tarvitaan 20 lankaa per hoitokerta. Iäkkäämmillä ja heikomman paranemisprosessin omaavilla hoitoja voi tarvita sarjana parin kuukauden välein, lankoja tulee olla enemmän ja niihin tulee sisällyttää väkäslankoja.  Hoidot suunnitellaan yksilöllisesti.

Missä hinnoissa liikutaan?

-Hinnat vaihtelevat yleensä kahdensadan ja kuudensadan euron välimaastossa.

Onko mesolangoista joitakin haittoja?

-Joillekin näistä ei tule vastetta, ja sitä on ennakolta vaikea ennustaa. Kenellekään tämä ei tuo pysyvää tulosta, ikääntymisen merkit tulevat jossain kohtaa vääjäämättä. Hoidosta tulee herkästi mustelmia, joten ennen tärkeintä juhlaa näitä ei voi suositella tehtävän. Erittäin harvinainen haitta on kurouma, eli (COG-) lanka tarraa tiukemmin johonkin kohtaan kuin toiseen. Sekin on hoidettavissa, mutta aiheuttaa asiakkaalle lisäkäyntejä. Usein kuroumat myös väistyvät kun lanka alkaa sulaa.

Mistä on kyse?

Erilaiset lankahoidot ovat suosittuja esteettisissä pistoshoidoissa varsinkin Venäjällä, Koreassa ja Australiassa. Suosio on myös hurjassa nousussa Yhdysvalloissa, jossa laadukkaita lankoja Korean lisäksi valmistetaan. Hoitoja on tehty pitkään myös Suomessa, mutta edelleen käytössä on varovaisuutta sekä tekijöiden ja asiakkaiden keskuudessa. Koulutusta on melko vähän tarjolla ja hoitomenetelmä voi tuntua asiakkaista alkuun liian jännittävältä. Syytä pelkoon ei kuitenkaan ole, toteaa yleislääketieteen erikoislääkäri Anni Seiskari.

Meso- ja COG-langat ovat molemmat ajan myötä sulavaa lankaa – samankaltaisia lankoja on käytetty kirurgiassa jo vuosikymmeniä. Mesolangat ovat sileitä, mutta niitä voi olla eripaksuisia, kierteisiä, kaksoislankoja tai kaksoiskierteisiä sopien eri käyttötarkoituksiin. Mesolankahoidoissa riittää voidepuudutus, ja hoito on tarkoitettu ihon kimmoisuuden lisäämiseen esimerkiksi aalakasvojen alueella, leuan alla, ja myös silmän ulkoreunojen juonnealueen silottaminen mesolankahoidolla on hyvä käyttöaihe. Periaatteessa käyttöaiheet ovat lähes rajattomat ja lankoja voidaan asettaa mihin vain missä kimmoisuutta kaivataan.

Lankoja viedään ihon alle kanyylillä ja hoito on lähes kivuton. Käytettävien lankojen määrä vaihtelee, mutta yleisesti voi sanoa, että alle 20 langan hoidosta harvoin on hyötyä. Langat kustantavat keskimäärin 20 euroa kpl.

COG- eli väkäslanka on mesolankaan verrattuna usein paksumpi ja siinä on mikroskooppisen pieniä väkäsiä. Väkäsiä voi olla yhdensuuntaisia, vastakkaisia, ympäri lankaa ja niin edelleen riippuen jälleen käyttöaiheesta. Väkäslangalla saadaan aikaan nostetta paremmin ja selvemmin kuin mesolankahoidolla. Arvio lankojen määrästä ja asiakkaan soveltuvuudesta pitää tehdä yksilöllisesti. Tekijän anatomian tuntemus on ehdottoman tärkeää, koska väkäslangat viedään hieman syvemmälle kuin mesolangat. Väkäslankahoidoissa suositellaan lääkärin tekemää ihonalaispuudutusta, koska silloin toimenpide on asiakkaalle lähes kivuton ja miellyttävä. Väkäslankoja käytetään esimerkiksi alakasvojen kohotushoidossa yleensä vähintään kahdeksan kappaletta ja hinta riippuu 100-200 eurossa kappaleelta riippuen myös puudutettavasta alasta ja hoidon pituudesta.  

Katso video:


Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkääri Anni Seiskari, Medical Clinic Lux