Kansainvälistä terveysyhteisöä on äskettäin hätkähdyttänyt Englannin terveysviraston (Public Health England) raportti sähkösavukkeista. Raportti kertoo, että sähkösavukkeet ovat paljon vaarattomampia kuin savukkeet ja hyvä keino tupakoinnin lopettamiselle. Raportin mukaan sähkösavukkeiden saatavuutta ei tulisi rajoittaa.

Raportti herätti välittömästi hämmennyksen ja jyrkkää kritiikkiä monilta organisaatioilta ja asiantuntijoilta. Kritiikkiä ovat esittäneet esimerkiksi Englannin lääkäriliitto ja Englannin kansanterveysjärjestö sekä kansainvälisesti Yhdysvaltojen kansanterveyslaitos ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Mistä siis on kysymys?

Ei ole epäilystäkään, etteikö sähkösavuke tai nuuska olisi vähemmän epäterveellinen kuin savuke. Kun savukkeet ovat kuitenkin vaarallisia, tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että sähkösavuke tai nuuska olisivat turvallisia. Sähkösavukkeen terveyshaitoista tarvitaan vielä paljon tutkimusta.

Raportissa esitetään, kuinka sähkösavukkeet ovat tupakoiville hyvä keino lopettaa. Tästäkin näyttö on varsin huteraa, varsinkin verrattuna markkinoilla oleviin huolella tutkittuihin tupakoinnin lopettamisvalmisteisiin.

Ongelman ydin on kuitenkin toisaalla. Raportissa tarkastellaan jo nyt tupakoivia ja heidän siirtymistään savukkeista sähkötupakkaan. Jos tämä olisi ainoa näkökulma, tilanne olisi toinen. Nuoriso aloittaa usein kokeilut sähkösavukkeilla tai nuuskalla. Niiden käyttö voi johtaa nopeasti pitkäaikaiseen nikotiiniriippuvuuteen.

Nikotiiniriippuvuus puolestaan johtaa jatkossa hyvin monen kohdalla nikotiinintuotteiden sekakäyttöön –  siis myös savukkeiden polttamiseen. Tästä on vahvaa tutkimusnäyttöä. Näin ollen sähkösavukkeet eivät suinkaan jatkossa johtaisi savukkeiden polton loppumiseen.

-Tässä tilanteessa on ymmärrettävää, että on myös selvitelty tämän hätkähdyttävän raportin taustaa. Kuten myös The Lancet -lehden äskeisessä pääkirjoituksessa todetaan, raportin jäljet näyttävät johtavan teollisuuden rahoitukseen. Edellä kuvattu kehitys, sähkösavukkeiden laaja markkinointi ja savukkeiden polton jatkuminen olisivat mitä suurimmassa määrin tupakkateollisuuden intresseissä, WHO:n tupakoinnin torjunnan puitesopimusta arvioivan asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Pekka Puska toteaa.

-On toivottavaa, että tämä englantilainen raportti myös Suomessa otetaan vastaan tätä taustaa vasten. Mielestäni on tärkeää, kuten Suomessa onkin kaavailtu, että sähkösavukkeet tupakkalainsäädännössä rinnastetaan savukkeisiin. Tämä vastaa myös EU:n tupakkadirektiivin tiukkaa linjaa sähkösavukkeiden suhteen, Puska jatkaa.