Pekka Puska kritisoi sähkötupakkaraporttia: ”Jäljet johtavat tupakkateollisuuteen”

4

Kansainvälistä terveysyhteisöä on äskettäin hätkähdyttänyt Englannin terveysviraston (Public Health England) raportti sähkösavukkeista. Raportti kertoo, että sähkösavukkeet ovat paljon vaarattomampia kuin savukkeet ja hyvä keino tupakoinnin lopettamiselle. Raportin mukaan sähkösavukkeiden saatavuutta ei tulisi rajoittaa.

Raportti herätti välittömästi hämmennyksen ja jyrkkää kritiikkiä monilta organisaatioilta ja asiantuntijoilta. Kritiikkiä ovat esittäneet esimerkiksi Englannin lääkäriliitto ja Englannin kansanterveysjärjestö sekä kansainvälisesti Yhdysvaltojen kansanterveyslaitos ja Maailman terveysjärjestö WHO.

Mistä siis on kysymys?

Ei ole epäilystäkään, etteikö sähkösavuke tai nuuska olisi vähemmän epäterveellinen kuin savuke. Kun savukkeet ovat kuitenkin vaarallisia, tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että sähkösavuke tai nuuska olisivat turvallisia. Sähkösavukkeen terveyshaitoista tarvitaan vielä paljon tutkimusta.

Raportissa esitetään, kuinka sähkösavukkeet ovat tupakoiville hyvä keino lopettaa. Tästäkin näyttö on varsin huteraa, varsinkin verrattuna markkinoilla oleviin huolella tutkittuihin tupakoinnin lopettamisvalmisteisiin.

Ongelman ydin on kuitenkin toisaalla. Raportissa tarkastellaan jo nyt tupakoivia ja heidän siirtymistään savukkeista sähkötupakkaan. Jos tämä olisi ainoa näkökulma, tilanne olisi toinen. Nuoriso aloittaa usein kokeilut sähkösavukkeilla tai nuuskalla. Niiden käyttö voi johtaa nopeasti pitkäaikaiseen nikotiiniriippuvuuteen.

Nikotiiniriippuvuus puolestaan johtaa jatkossa hyvin monen kohdalla nikotiinintuotteiden sekakäyttöön –  siis myös savukkeiden polttamiseen. Tästä on vahvaa tutkimusnäyttöä. Näin ollen sähkösavukkeet eivät suinkaan jatkossa johtaisi savukkeiden polton loppumiseen.

-Tässä tilanteessa on ymmärrettävää, että on myös selvitelty tämän hätkähdyttävän raportin taustaa. Kuten myös The Lancet -lehden äskeisessä pääkirjoituksessa todetaan, raportin jäljet näyttävät johtavan teollisuuden rahoitukseen. Edellä kuvattu kehitys, sähkösavukkeiden laaja markkinointi ja savukkeiden polton jatkuminen olisivat mitä suurimmassa määrin tupakkateollisuuden intresseissä, WHO:n tupakoinnin torjunnan puitesopimusta arvioivan asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Pekka Puska toteaa.

-On toivottavaa, että tämä englantilainen raportti myös Suomessa otetaan vastaan tätä taustaa vasten. Mielestäni on tärkeää, kuten Suomessa onkin kaavailtu, että sähkösavukkeet tupakkalainsäädännössä rinnastetaan savukkeisiin. Tämä vastaa myös EU:n tupakkadirektiivin tiukkaa linjaa sähkösavukkeiden suhteen, Puska jatkaa.

Jaa

4 kommenttia

 1. Onko sinulla Puska näyttöä väitteillesi? Heittosi ovat suorastaan epätoivoisia. Mitään näyttöä ei ole siitä, että sähkösavukkeen käyttö johtaisi tupakointiin. Se siitä porttiteoriasta. Siitä taas on näyttöä omalta kohdalta, kuten tuhansien muiden suomalaistenkin, puhumattakaan muualla maailmalla olevista luvuista, että sähkösavuke on portti pois tupakasta. Miksi kaupoissa saa myydä lukuisia myrkyllisiä aineita, kun taas tämä huomattavasti ja tutkitusti vähemmän haitallinen versiokin on olemassa? Tupakassa on bentseeniä, syanidia ja muita satoja ihmiselle vaarallisia myrkkyjä. Tupakka ja sen tuottama savu tappaa tuhansia vuosittain. Onko tälle tehty terveydenhoitoalalla mitään? Ei. Paitsi se, että potilas pannaan hoitoon, potilas maksaa takalisto ruvella lääkkeistään hirveitä summia ja kas! Näin saatiin valtiolle rahaa sairaiden kustannuksella. Nyt kun on tutkitusti haitattomampi vaihtoehto, niin se pitäisi ajaa alas. Miksikö? Koska verotulot. Tupakan hinnasta 80% on veroja. Sähkösavukkeen 24% enimmillään? Valtiohan ottaa takkiin ihan törkeänä tässä, mutta koska raha niin kielletään sähkösavuke, tämä TUTKITUSTI haitattomampi vaihtoehto ja saatetaan oma kansa hengenvaaraan.

  Kerronpa oman tarinani:

  11.5.2013, Äitienpäivänä olin auto-onnettomuudessa. Olin tuohon aikaan 1-vuotiaan ihanan ja kauniin tyttären isä, toinen lapsi oli tulossa. Tuohon aikaan tupakoitsin, tyhmä kun olin. Olin tupakoinut 7 vuotta. Tilanteeni oli vakava ja kriittinen. Sain onnettomuuden seurauksena vakavan aivoverenvuodon. Minut jouduttiin elvyttämään elävien kirjoihin. Olin 5 päivää koomassa ja vietin yhteensä kaksi viikkoa sairaalassa tupakkalakossa. Kun pääsin sairaalasta, käskin taksikuskin ajaa ensimmäiselle huoltoasemalle, joka tulee vastaan. Tässä tapauksessa se oli Tupoksen ABC. Ostin 2 isoa askia Pall Mallin sinistä. Poltin molemmat askit jo ennen, kuin päivä vaihtui yöksi. Olisinkin lopettanut, mutta kun ei. Se oli se tapa, ei niinkään nikotiini. Nikotiinihan on sama asia, kuin kahvi. Mieto stimulantti siis. Pieninä annoksina haitaton, suurina annoksina haitallinen.

  Jatkoin polttamista vuoden päivät. Olin Oulussa sairaalassa taas kuvattavani onnettomuuden takia. Tällä kertaa kaula- ja rintarangan kuvauksiin. Sairaalan ortopedi kysyi minulta tupakoinnista. Häpeillen vastasin että kyllä tulee yksi maksiaski (27 savuketta) päivässä poltettua. Lääkäri sanoi sanasta sanaan näin: heitä v#ttuun se paska ja vaihda sähköön. Tutkitusti turvallisempi vaihtoehto tupakkaan verrattuna. Se oli se potki persuuksille. Tilasin heti aloituspakkauksen ja vähän nesteitä. Kun pakkaus tuli, otin sen heti käyttöön. Tällöin oli kesä. Pääkivut ja huonovointisuus katosivat lähes täysin. Oksentelin keskimäärin 3 päivää viikossa vamman saamisen jälkeen. Nyt en. Mistäköhän johtuisi? Sain hajuaistini takaisin. Ruoka maistuu paremmalle. Olen ollut höyryllä nyt vuoden, asteittain pudottanut nikotiinin vahvuutta. Haistoin tänä keväänä kevään ekaa kertaa kahdeksaan vuoteen. Tuli lapsuus mieleen. Haistoin vastaleikatun nurmikon ekaa kertaa pitkiin aikoihin. Lapset tykkäävät, kun isi ei haise pahalle, kun menen heitä halaamaan tai pussaamaan. Heidän sanojensa mukaan ”isi haisee hyvälle”. Oloni on parempi vuosikausiin.

  Sähkösavuketta ja sen saatavuutta tulisi säädellä_todellisten_riskien mukaan. En näe tässä mitään riskiä, kunhan käyttäjä tuntee laitteensa, tarvikkeensa ja ymmärtää vähän jotain sähköopin päälle.

  Nyt Pekka se pää pois ahterista ja näytä jotain faktoja väitteidesi pohjalle.

  PG = propyleeni glykoli. Käytetään rokotteissa ja ruiskutettavissa lääkkeissä, ravintoloiden savukoneissa, happisäiliöissä nestemäisen hapin muodossa. Höyrystyessään PG tuottaa puhdasta happea. PG-pohjaisia makuaineita käytetään myös leivonnaisissa ja useissa elintarvikkeissa.

  VG = kasvisglyseroli. Käytetään moniin tarkoituksiin, mm. marketeissa siellä isojen poikien hyllyssä. Liukuvoide on nimittäin vähintään 98% kasvisglyserolia.

  Ja sitten tämän ”ei ole tutkittu” vasta-argumentin käyttäminen ei ole validi, kun nimenomaan on tutkittu. Ja sitten se toinen: höyrystä muodostuu vettä keuhkoihin. No aijaa, Sherlock. Uutispommi: keuhkot tarvitsevat vettä toimiakseen. Jos höyryttelystä menee vettä keuhkoihin, se myös poistuu sieltä luonnollista kautta: urean mukana. Uusimman tutkimuksen mukaan, joka järjestettiin Espanjassa, tulokset osoittavat, että sähkösavukkeen tuottama höyry on puhtaampaa, kuin tupakoimattoman ihmisen uloshengittämä ilma. Tulokset on julkistettu netissä. Mene ja ylläty.

  Ja ainiin. Kun se nikotiini on muka niin vaarallinen, niin kielletään samalla tomaatit, kukkakaalit, munakoisot ja perunat. Nämä kaikki sisältävät nikotiinia. Tomaatti sisältää 7,1ng nikotiinia/g, peruna 15ng/g, munakoiso 100ng/g ja kukkakaali myöskin 16,8ng/g. Jopa tee sisältää enimmillään 285ng/g nikotiinia.

  Nyt ne riskit oikeaan perspektiiviin herran tähen! Sähkösavuketta ei tule rajoittaa, kuten tupakkaa, eikä sitä tulisi pitää tupakkana, koska se ei sisällä tupakkaa saati muitakaan tupakan sisältämiä vaarallisia kemikaaleja. Poislukien tietenkin nikotiini, mutta sekin on vaihtoehtoista eikä se kohtuudella nautittuna ole lainkaan vaarallista, kuten ei kofeiinikaan. Makuaineet ovat sähkösavukkeissa oleellinen, ellei oleellisin osa höyryttelyä. Nesteitä on rajoitettu jo niin, että niitä saa tilata vain 3kk käyttötarkoitukseen kerrallaan. Jo se tuottaa monelle päänvaivaa.

  Nyt tuli pitkää ja puuduttavaa tekstiä, mutta minua ärsyttää suunnattomasti selittää päivänselviä asioita ”asiantuntijalle”. Narri sinä olet, et mitään muuta.

 2. Miksi kommenttini on yön aikana poistettu? Nytkö se sensuuri iski, kun käskin Puskaa ottamaan pään pois ahterista?

Kommentoi