Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta.

Vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat sekä alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset.

Rokotus annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös alle 5-vuotiaille lapsille, kantasolusiirron saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaistautia sairastaville.

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, verenmyrkytystä ja keuhkokuumetta.

Kohderyhmillä suurentunut riski saada vakava pneumokokkitauti

Pneumokokkirokotteen uusiin kohderyhmiin kuuluu Suomessa arviolta noin 100 000 henkilöä.

Astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavilla on yli kaksinkertainen riski saada vakava pneumokokkitauti ja yli kolminkertainen riski saada sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume verrattuna väestöön keskimäärin. 65–84-vuotiaiden ikäryhmä hyötyy eniten rokotuksista, sillä heillä on iän mukana selvästi kohonnut riski, ja rokote suojaa heitä pitkään. Rokotteen teho on kuitenkin heikompi, mitä vanhempi rokotettava on.

Voimakkaasti immuunipuutteisten vakavan pneumokokkitaudin ja sairaalahoitoisen keuhkokuumeen riski on noin kymmenkertainen verrattuna väestöön keskimäärin.

Rokotusten vaikuttavuus riippuu rokotetun iästä, perussairaudesta sekä niiden pneumokokkitaudinaiheuttajien yleisyydestä, joita vastaan rokote antaa suojan. Arvion mukaan uusien kohderyhmien rokotusten kustannukset ovat kohtuulliset suhteessa niillä saavutettavaan terveyshyötyyn.

Rokotuksen voi ottaa syystalven korona- ja influenssarokotusten yhteydessä

Kansallisen rokotusohjelman kohderyhmät saavat yhden annoksen Prevenar 13 -pneumokokkikonjugaattirokotetta. Jos henkilö on saanut jo aiemmin pneumokokkikonjugaattirokotteen, uutta annosta ei tarvita.

Osana kansallista rokotusohjelmaa annetut rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Rokotuksen voi ottaa syystalven korona- ja influenssarokotusten yhteydessä. Rokotuksia annetaan muun muassa terveysasemilla, neuvoloissa ja sairaaloissa.

Lisätietoja pneumokokkirokotteen uusista kohderyhmistä voi kysyä tarvittaessa omalta terveysasemalta tai hoitavalta lääkäriltä.