Lounais-Suomen poliisi epäilee, että kunnan kotihoidon järjestämisessä on ollut vakavia puutteita. Poliisi on selvittänyt työjohdollisia järjestelyjä, kirjaamiskäytäntöjä ja esihenkilöiden vastuita.

Poliisi on jatkanut reilu vuosi sitten Pöytyällä tapahtuneen iäkkään pariskunnan mahdollisen vakavan laiminlyönnin selvittelyä.

Syyskuun alussa vuonna 2022 poliisi löysi 87-vuotiaan pöytyäläisnaisen kuolleena kotoaan. Naisen omaishoitajana toiminut 76-vuotias mies löytyi makaamassa talon lattialla hyvin huonokuntoisena.

Pariskunnalla ei ollut kotihoidon asiakkuutta, mutta heidän avuntarpeensa oli tunnistettu ja kotihoito oli käynyt akuutisti heidän luonaan.

– Tilanteesta meni kotihoidossa tietoa eteenpäin, mutta asiassa ei ryhdytty kiireellisiin toimiin. Poliisi on selvittänyt sitä, oliko vastuussa olevan henkilön arvioinnin tukena riittävästi tietoa ja olisiko asiassa pitänyt ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin. Poliisin arvion perusteella välittömille jatkotoimenpiteille olisi ollut tarvetta, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Vaihda nyt Telian liittymään – ei määräaikaa. Saat kaupan päälle 30 euron Lidlin lahjakortin.

Nainen ja mies löytyivät lohduttomassa tilassa kotoaan kymmenen päivää sen jälkeen, kun kotihoidon hoitajat olivat käyneet heidän luonaan. 

Poliisi tutki asiaa aluksi pelastustoiminnan laiminlyöntinä. Sittemmin rinnalle on tullut myös kaksi kovempaa rikosnimikettä: kuolemantuottamus ja vaaran aiheuttaminen.

Rikoksesta epäiltynä on tässä vaiheessa neljä kotihoidossa tapahtuma-aikana työskennellyttä työntekijää tai esihenkilöä. Pariskunnan luona auttamassa käyneitä hoitajia ei epäillä rikoksesta.

Neljästä henkilöstä yhtä epäillään pelastustoimen laiminlyönnistä, toista pelastustoimen laiminlyönnistä, kuolemantuottamuksesta ja vaaran aiheuttamisesta. Kolmatta poliisi epäilee vaaran aiheuttamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ja neljättä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Esitutkinnan perusteella kotihoidon työnjohdossa ja valvonnassa sekä tiedonkulussa epäillään olleen puutteita.

Vaihda nyt Telian liittymään – ei määräaikaa. Saat kaupan päälle 30 euron Lidlin lahjakortin.

– Poliisin saamien tietojen mukaan potilastietoja ei kaikilta osin ole kirjattu asianmukaisesti. Virheelliset kirjaamiskäytännöt ja tiedonkulun ongelmat ovat voineet aiheuttaa vaaraa kotihoidon potilasturvallisuudelle, Kemppi sanoo.

Poliisin tiedossa ei ole, että epäillyt puutteet olisivat aiheuttaneet konkreettista vaaraa tai laiminlyöntejä laajemmin Pöytyän kotihoitopalveluissa.

– Esitutkinnassa ei ole pariskunnan lisäksi tullut ilmi muita tapauksia, Kemppi kertoo.

Hänen arvionsa mukaan poliisi saa asiakokonaisuuden esitutkinnan valmiiksi talvena aikana.

Vaihda nyt Telian liittymään – ei määräaikaa. Saat kaupan päälle 30 euron Lidlin lahjakortin.