Influenssan, flunssan ja koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Onneksi myös influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella.

Influenssa on tavallista nuhakuumetta eli flunssaa harvinaisempi ja vakavampi vaiva. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja B-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus.

– Influenssa alkaa äkillisemmin ja on oireiltaan flunssaa rajumpi. Tyypillisesti influenssaan kuuluvat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä, kuvailee Terveystalon yleislääkäri ja työterveyden erikoislääkäri Toni Vänni.

Influenssa vai kenties koronatartunta?

Perusterveellä ihmisellä influenssan hoidoksi riittää useimmiten lepo, särkylääke ja runsas nesteytys. Jos sairastunut tai sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat kuuluvat riskiryhmään, voi muiden sairauksien poissulkeminen olla paikallaan. 

Vielä muutaman päivän jopa 50 prosentin ALE Iittalassa – tästä kauppaan!

– Influenssan ja koronan oireet voivat olla hyvin samanlaisia. Tällöin pikadiagnostiikka on kätevä apu: pumpulipuikolla limakalvolta tai nenästä otettavasta näytteestä voidaan selvittää 20 minuutissa, mikä virus on kyseessä.

Influenssarokote suojaa myös läheisiä

Influenssa tarttuu helposti jo pari päivää ennen oireiden ilmaantumista. 

– Vaikka oma olo olisi vielä terve, saattaa tautia jo tartuttaa. Siksi influenssarokote kannattaa ottaa, vaikka ei itse kuuluisikaan riskiryhmään: näin suojaa sairastumiselta myös läheisiään, kuten lapsiaan tai isovanhempiaan, muistuttaa Vänni.

Influenssarokote suojaa samalla myös jälkitaudeilta. Aikuisilla influenssan kylkiäisenä tulee usein keuhkokuume tai poskiontelontulehdus. Astmaa tai keuhkoahtaumaa sairastavan tila voi influenssan seurauksena huonontua ja vaatia pitkäaikaista sairaalahoitoa. 

– Lapsilla yleisin jälkitauti on välikorvantulehdus, joka seuraa influenssaa jopa 40 prosentilla alle kolmevuotiaista, kuvailee Toni Vänni.

Mistä tietää, milloin on aika olla lääkäriin yhteydessä?

  1. Kuulostele yleistilaasi. Jos olo on muuten ollut terve, mutta äkillinen korkea kuume kaataa petiin pariksi päiväksi, kannattaa olla esimerkiksi etälääkäriin yhteydessä.
  2. Jos perussairaudet pahenevat, on aika lähteä lääkäriin. Muutaman päivän nuhasta tai yskästä ei vielä tarvitse pelästyä, mutta hengitysvaikeudet ovat merkki siitä, että taudin taustat on syytä selvittää.
  3. Poikkeukselliset oireet kannattaa aina tarkastuttaa. Ihmiset sairastavat eri tavoin – toisilla oireet ovat voimakkaammat, toisilla vähäisemmät. Jos omat oireet tuntuvat epätavallisilta ja huolettavat, voi olla aihetta olla lääkäriin yhteydessä.

    Vielä muutaman päivän jopa 50 prosentin ALE Iittalassa – tästä kauppaan!