Tiesitkö tämän? On olemassa yskänlääkettä ja suosikkikaramelli, jotka saavat alkometrin värähtämään. Mitä sitten oikein tapahtuu?

Poliisi on testannut kyseiset tuotteet. ”Testikaniinina” toimi vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs poliisin somekanavalla.

Testitulos puhui omaa karua kieltään.

Alkometri värähti, ja kunnolla, jopa yhteen promilleen saakka!

Näitä tuotteita ei siis todellakaan kannata maantiellä nauttia, ellei halua joutua selittelemään poliisin puhallusratsiassa asiaa.

Voiko saada sakot?

Vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs söi testimielessä Da Capo -suklaapatukkaa. Se sisältää hivenen rommia.

Kun hän puhalsi alkoholitesteriin, viisari värähti hetkellisesti jopa 0,8 promilleen saakka. Kun vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs puolestaan otti hörpyn Resilar-nimistä yskänlääkettä, alkometri kapusi peräti yhteen promilleen saakka. Juomamäärä oli noin viisi milligrammaa.

Ruoan ja juoman alkoholimäärät siis vaikuttavat testitulokseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos suunsa huuhtelee vedellä syömisen jälkeen, tulos pienenee olennaisesti.

Käytännössä siis pitäisi ajaa maantiellä ratsiaan melko lailla suklaapatukan tai yskänlääkkeen nauttimisen jälkeen, jotta viisari heilahtaisi.

Tällaisessa tapauksessa tilanne aiheuttaisi ehkä hämmennystä autoilijalle. Poliisi kuitenkin rauhoittelee.

Rattijuopoksi kukaan ei kuitenkaan näitä tuotteita nauttimalla leimaannu. Tarvittaessa tehdään uusintapuhallutuksia ja otetaan verikoe, joka selvittää asian laadun.

Asia on silti hyvä tietää ja pitää mielessä.

Poliisi on testannut asiaa somessa itse asiassa jo muutama vuosi sitten.