Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kirkkonummelle Luoman alueelle ja osaan Sipoon saaristoaluetta. Taudin ilmaantuvuus on noussut kyseisillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin ovat oikeutettuja alueen vakituiset asukkaat sekä loma-asukkaat, jotka ovat täyttäneet kolme vuotta.  Rokotusten järjestämisestä tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Uusien alueiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kustavissa.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy erityisesti saaristo- ja rannikkoseuduilla

Vuonna 2020 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 91 puutiaisaivotulehdustapausta. Raportoitujen tautitapausten määrä kasvoi hieman edellisiin vuosiin verrattuna. Vuonna 2019 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 69 TBE-tapausta, vuonna 2018 79 tapausta ja vuonna 2017 yhteensä 85 tapausta.

Vuosien 2016–2020 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla (49 tapausta 100 000:ta asukasta kohden), Simossa (38/100 000), Ahvenanmaan maakunnassa (28/100 000) ja Kustavissa (22/100 000).

Rokotetta suositellaan riskialueella luonnossa liikkuville

THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä tapausmäärien ja ilmaantuvuuslukujen avulla kunnittain. Puutiaisaivotulehdustapaukset rajoittuvat kuitenkin usein pienille maantieteellisille alueille, joten riskinarvioinnin tueksi lasketaan myös tarkempia postinumeroaluekohtaisia ilmaantuvuuslukuja.

Huomioitavaa on, että yli 80 prosentissa Suomen kunnista TBE-tartuntoja ei ole todettu lainkaan seurantavuosina 2016–2020.

TBE-rokotuksia suositellaan vain riskialueilla luonnossa liikkuville. Kuntakohtaisia tapausmääriä ja rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta.

Suojaudu punkin puremalta

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

”Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote antaa lisäsuojaa”, sanoo THL:n tutkija Sari Huusko.

”Lisäksi punkkisyyni kerran vuorokaudessa tai heti luonnossa liikkumisen jälkeen ja puutiaisten poistaminen heti havaittaessa vähentävät erityisesti riskiä sairastua borrelioosiin”, Huusko jatkaa.

Muistathan että ”punkkirokote” kannattaa toden totta kirjoittaa lainausmerkkeihin, sillä oikeasti sellaista ei ole. Katso alta mitä tällä tarkoitetaan: