Seija, 46, Länsi-Suomesta, tietää, että eläimistä on myös terveyshyötyä.

-Olen kärsinyt pitkään verenpainetaudista ja minulla on ollut siihen kahden lääkkeen yhdistelmälääkitys. Aivan täydelliseen hoitotasapainoon en ole kuitenkaan päässyt, sillä toistuvissa kotimittauksissa olen saanut lukemiksi keskimäärin 136/86. Se on kuitenkin ollut lääkärin mielestä lääkkeillä alennetuksi paineeksi lähtötasoon nähden kohtuullinen. Ja koska minulla ei ole ollut hankalia sivuoireita lääkkeiden käytöstä, lääkäri ei mieluusti halunnut muuttaa lääkitystäni, vaan minun piti tehdä lääkitystä tukevia elämäntapamuutoksia, kuten laihduttaa ja rukata ruokavaliotani, Seija kirjoittaa Terveyden Asialla -sivustolle. (Kerro meille oma tarinasi.)

Harmikseen Seija kuitenkin rikkoi jokin aika sitten polvensa, joten kävelylenkeille hän ei talvella päässyt. Ei hän myöskään tehnyt erityisiä toimenpiteitä ruokavalioonsa – ei esimerkiksi vähentänyt suolan käyttöä.

Silti verenpaine laski. Seijalla on tähän syynsä:

-Otin pienen kissanpennun lemmikiksi, jota nyt hoivaan. Olenhan minä lukenut, että kissa tai muu lemmikkieläin voi laskea verenpainetta, mutta en kyllä uskonut että se tekee sen oikeasti…

Seijan mukaan verenpaine on tätä nykyä tasoa 129/82, eli siis lähes ihanteellinen.

Länsirannikolla asuva nainen ei ole yksin havaintojensa kanssa. Nykytietämyksen mukaan lemmikkieläimen ja ihmisen vuorovaikutus toden totta edistää terveyttä – monin eri tavoin. Esimerkiksi hoitokoteihin hankitut lemmikit aktivoivat, mutta myös rauhoittavat pitkäaikaishoidossa olevia henkilöitä. Myös masennus lievittyy, ja yksinäisyyden tunne. Turvallisuudentunnettakin eläimet voivat lisätä.

Eläinten on myös tutkittu alentavan verenpainetta ja nopeaa pulssia. Tunnettu on esimerkiksi Karen Allenin vuonna 1998 Amerikan Sydänliiton kongressissa esittelemä pörssimeklareiden verenpaine- ja stressitutkimus. Se todensi, että lemmikkieläimen omistaminen piti yllä parempaa terveyttä.