Syöpäjärjestöjen tekemän selvityksen mukaan vuoden 2016 tupakkalaki on onnistunut suojaamaan nuoria sähkösavukkeilta. Tupakkalain kieltoa myydä makuja ja hajuja sisältäviä sähkösavukenesteitä kuitenkin kierretään.

Sähkösavukkeita myyvissä erikoisliikkeissä myydään siis makutiivisteitä, joita voi sekoittaa sähkösavukkeiden nikotiininesteisiin.

Tupakkalaki sallii ainoastaan nikotiinia sisältävien sähkösavukenesteiden myynnin ilman makuja ja tuoksuja – tuoksuja ja makuja sisältävien sähkösavukenesteiden myynti on Valviran mukaan tupakkalain vastaista.

Selvityksessä kävi ilmi, että vaikka makutiivisteitä myytiin nikotiininesteiden rinnalla, valmiiksi maustettuja nikotiininesteitä ei ollut saatavilla. Neljässä kuudesta myymälästä makutiivisteet olivat esillä liikkeissä, kahdessa liikkeessä makutiivisteistä oli tarjolla lista, tai tuotteita piti erikseen kysyä.

– Tärkeintä on paitsi suojata lapset ja nuoret sähkösavukkeilta, myös turvata sähkösavukkeiden käyttäjien terveys. Sähkösavukkeiden käyttäjien terveyden kannalta on tärkeää, ettei käytössä ole sellaisia maku- ja hajuaineita, jotka kuumennettuna ja keuhkoihin imettynä aiheuttavat keuhkojen terveydelle merkittävän riskin, toteaa Suomen syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.