Rasvamaksa yleistyy ylipainon lisääntyessä. Ennaltaehkäisy on rasvamaksan parasta hoitoa.

Miten sitten? Sokeriset herkut ja tyydyttyneet rasvat on syytä jättää kauppaan ja lisätä joka päivään annos liikuntaa, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto tällä viikolla – Maksaviikolla. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksakirroosin ja johtaa jopa maksasolusyöpään.

Kova uhka

Rasvamaksa on noussut Suomessa merkittäväksi terveysuhaksi ylipainon lisääntyessä. Arviolta yli miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut. Miehillä rasvamaksa on naisia yleisempi. Rasvamaksa lisääntyy huolestuttavasti myös lapsilla ja nuorilla.

Rasvamaksa voi tulla myös nomaalipainoiselle, mutta 90 prosenttia sairastuneista on ylipainoisia. Erityisesti vyötärölihavuus rasvoittaa maksaa. Alttius rasvamaksaan on yksilöllistä, mutta perinnöllinen taipumus on suomalaisilla yleinen. Tyypin 2 diabeetikoilla riski saada rasvamaksa on nelinkertainen muihin verrattuna.

– Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän, kertoo professori Martti Färkkilä.

Maltillinen painonpudotus on rasvamaksan parasta hoitoa. Liikunta, sekä kestävyys- että voimaharjoittelu, vähentää maksan rasvoittumista yksinäänkin. Ruokavaliosta on syytä karsia ylimääräiset hiilihydraatit ja jättää karkit ja sokeriset limut kaupan hyllylle. Tyydyttyneet rasvat eli voi, kovat juustot ja kookosrasva kannattaa unohtaa.

Tiesithän, että myös fruktoosilla makeutetut juomat voivat myös lisätä maksan rasvoittumista. Yksinkertaisesti tärkeintä on vähentää päivän aikana saatavien kalorien määrää. Ihmedieetit eivät ratkaise rasvamaksaakaan. Jos kyseessä on alkoholin käyttöön liittyvä rasvamaksa, on alkoholin käyttö lopetettava.

Oireita ei ole

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.

– Rasvamaksaan ei ole varsinaista lääkehoitoa. Elintapamuutosten lisäksi mahdollisten muiden sairauksien, kuten esimerkiksi diabeteksen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hyvä hoito on tärkeää, Färkkilä jatkaa.

Näin vältät rasvamaksaa:

– Lisää arkeen liikuntaa, kestävyys- tai voimaharjoittelua
– Pudota painoa
– Vältä tyydyttyneitä rasvoja kuten voita ja kookosrasvaa
– Vähennä fruktoosilla makeutettujen juomien litkimistä
– Jätä karkit kauppaan
– Unohda ihmedieetit