Maamme hallitus aikoo ensi vuoden budjetissa tehdä yli 130 miljoonan euron säästöt lääkekustannuksiin. Joillekin uutinen on tyrmäävä.

Selvitysmies kartoitti sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä mahdollisia leikkauskeinoja. Selvitysmies on ehdottanut hallitukselle tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden sairausvakuutuskorvausten vähentämistä merkittävästi. Suunnitelmissa on siirtää diabeteslääkkeet ylemmästä erityiskorvausluokasta alempaan erityiskorvausluokkaan.

Orimattilalainen Pälvi Uusitalo on 54-vuotias tyypin 2 diabeetikko, jonka diabeteksen hoito aloitettiin neljä vuotta sitten tableteilla.

-Vuosi sairastumisen jälkeen aloitin insuliinihoidon, ja käytän edelleen pitkävaikutteista insuliinia ja tabletteja. Lisäksi minulla on kilpirauhasongelmia, jotka vaikeuttavat diabeteksen hoitoa, Uusitalo selvittää.

Vaikka Uusitalon lääkkeiden joukossa ei ole kaikkein kalleimpia uusia suolistohormonilääkkeitä, hän laskee lääkekulujensa kasvavan jopa 300 euroa vuodessa, jos korvattavuuden muutos toteutuu.

-Minulla on pienet tulot. Korvausten pienentäminen vaikuttaa talouteeni hirvittävän paljon. Kyse on kahden kuukauden ruokarahoista, Uusitalo laskee.

Lääkkeiden lisäksi Uusitalo hoitaa diabetestaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Lääkekulujen kasvu vaikeuttaa ruokavalion noudattamista merkittävästi.

-Kilpirauhasongelmieni takia sokeritasapainoni on viime aikoina heikentynyt ja suolistohormonilääkityksen aloittaminen olisi ehkä aiheellista. Mikäli lääkekorvauksia leikataan, minulla ei siihen ole varaa, vaan joudun ilmeisesti ottamaan käyttämäni pitkävaikutteisen insuliinin rinnalle myös lyhytvaikutteisen insuliinin. Siinä ei tule yhtään säästöä yhteiskunnalle, Uusitalo pohtii.

Diabetesliiton mukaan mennään ojasta allikkoon

Diabetesliitossa tehdyt laskelmat osoittavat, että vaikka diabeteslääkkeiden omavastuuta nostetaan, valtio ei säästä läheskään sitä summaa, jonka diabeetikot maksavat korotettuina omavastuina.

-Yhä useamman diabeetikon lääkekulut tulevat ylittämään lääkekaton, jolloin yhteiskunnan korvausosuus kasvaa. Uusien ja kalliiden, mutta helppokäyttöisten diabeteslääkkeiden sijaan joudutaan pienituloisten kohdalla suosimaan täysin korvattavana säilyvää insuliinia, joka sekin on varsin kallis lääke, muistuttaa erityisasiantuntija Irene Vuorisalo Diabetesliitosta.

Tyypin 2 diabeteslääkkeiden käyttö on yleisintä yli 65-vuotiaiden joukossa. Monilla heistä on käytössään useita lääkkeitä varsinaisten diabeteslääkkeiden lisäksi.

Diabetesliiton tekemän kyselyn mukaan monet iäkkäät tyypin 2 diabeetikot tinkivät jo nyt monista tärkeistä menoistaan pystyäkseen ostamaan tarvitsemansa lääkkeet.

-Esitys ajaa pienituloiset iäkkäät pitkäaikaissairaat yhä ahtaammalle. Jo toteutetut sosiaaliturvan muut leikkaukset ovat kohdentuneet samaan, paljon palveluita ja tukea tarvitsevien ryhmään, Vuorisalo huomauttaa.

Kaikkein kallein seuraus olisi kuitenkin diabeteksen hoidon taso lasku korvausmuutoksen jälkeen:

-Puutteellinen hoito altistaa lisäsairauksille. Yli 40 prosenttia diabeetikoista sairastuu johonkin diabeteksen lisäsairauteen. Lisäsairauksien vuosittainen kansantaloudellinen taakka on miljarditasoinen, Vuorisalo toteaa.

Jaa tämä juttu ystävällesi!

Kuvituskuva