Suomalaismies on kertonut tarinansa julkisuuteen painetussa Hymy-lehdessä.

Aurasta kotoisin olevan Petri Hörkön, 43, elämä muuttui kohtalokkaasti 21 vuotta sitten. Hän lähti kaveriporukan kanssa uimaan uudelle rannalle ja sukelsi.

-Muistan, että tuntui kuin sähköisku olisi mennyt kehon läpi. Tajusin, että jalat ja kädet lakkasivat toimimasta ja aloin vajota kohti pohjaa. Sitten pimeni, hän kertoo Hymyn jutussa.

Onnettomuudessa hänen niskansa murtui. Viralliseksi diagnoosiksi varmistui tetraplegia, eli neliraajahalvaus.

Kun elämä menee yhdessä sekunnissa täysin uusiksi, ihmismieli järkkyy. Moni masentuu ja luovuttaa. Jotkut päättävät taistella. Hymyn juttu kertoo, että Petri Hörkkö kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Oltuaan vuosia neliraajahalvaantunut miehelle kerrottiin suhteellisen uudenlaisesta lihas- ja hermosiirtoleikkauksesta. Tulokset maailmalla ovat olleet hyvin kannustavia. Kaikille leikkauksia ei kuitenkaan voida tehdä. Hymyn mukaan operaatioita tarvittiin useita. Hörkön leikkaukset onnistuivat hyvin ja hän on kertonut nyt tuloksista julkisuuteen.

– Olihan se mahtavaa, kun eräänä päivänä pystyin ottamaan sairaalassa kaukosäätimen käteen ja vaihtamaan televisiosta kanavan. Sitä tunnetta ei oikein sanoin pysty kuvailemaan, entinen neliraajahalvaantunut kertoo lehdelle.

Nykyisin hän harjoittaa käsilihaksia viiden kilon punteilla, pystyy esimerkiksi omatoimisesti keittämään kahvia ja ottamaan tavaroita hyllyltä.

– Yksi hienoimmista hetkistä oli se, kun pystyin avaamaan tarraliinan avulla pilttipurkin ja syöttämään ihania lapsukaisiani, Petri kertoo Hymyssä liikuttuneena.

Lähde ja kuva Petristä: Hymy