”Paljonhan siitä puhutaan, mutta ei sitä – ainakaan siinä tilassa – tullut edes ajatelleeksi. Ystävän sanat sitten havahduttivat. Nyt olen laihtunut jo 12 kiloa ja hyvällä tiellä.”

Tarjan tarina on se tavallinen. Itäsuomalaisnainen oli nuorempana hoikempi, synnytysten jälkeen painoa vain kerääntyi. Joskus tuli laihdutettuakin, ihan kunnollakin, mutta kilovat ovat aina hiipineet takaisin. Ennemmin tai myöhemmin.

53-vuotiasta naista kuitenkin tuskastutti, kun paino ei vanhemmiten reagoinut juuri lainkaan pudotusyrityksiin.

-En oikein voinut uskoa, että aineenvaihduntani olisi parissa-kolmessakymmenessä vuodessa niin paljon muuttunut. Saatoin saada pari kiloa pois, se oli siinä. Vaikka mitä tein, niin ei. Loppui usko ja loppui laihdutus aina niiden ponnistelujen jälkeen, Tarja kertoo hyvinvointisivustollemme lähettämässään kirjeessä.

Tietenkin Tarja on lukeneena ja valveutununeena ihmisenä tiedostanut, että kilpirauhasen vajaatoimintaiset arvot voisivat olla este painonpudotukselle.

-Ei sitä kuitenkaan mieltänyt. Tiedättehän. Ihminen nyt on vain semmoinen, se tietää, mutta ei tiedosta.

Kunnes viime talvena Tarja ystävänsä kehotuksesta sai aikaiseksi mennä lääkärille. Hänellä ei ollut tyypillisiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, kuten kuivaa ihoa, hiustenlähtöä ja palelua tai väsymystä. Välillä ajatus takkuili, mutta se nyt meni Tarjan mielestä työstressin piikkiin.

-Arvoni olivat alakantissa. Lääkäri kysyi aloitetaanko lääkitys, ja se on lopunikäinen. Sanoin että aloitetaan. Minulla se on toiminut. Olossani en tunne paljonkaan muutosta, mutta painoni on pudonnut. Ei itsestään tietenkään. Mutta nyt kroppani tekee mitä käsketään ja toimii niin normaalisti kuin yli viisikymppisen nyt toimii. Jos pudotan painoa, niin se myös putoaa, Tarja naurahtaa.

Tarja haluaa kirjeellään rohkaista niitä, jotka eivät vielä tiedä omia kilpirauhasarvojaan, testauttamaan ne.

-Ne todella voivat olla vanhemmiten laihtumisesi esteenä. Jos tuntuu ettei paino tipu vaikka mitä tekisit, niin mieti tätä vaihtoehtoa. Tiedosta, Tarja ehdottaa.