Hi-virusepidemian vuoksi Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin turvaseksipartiot ovat lähteneet liikenteeseen tarjoamaan nimetöntä hiv-testausta.

Syynä on se, että Itä-Suomessa, lähinnä Etelä-Karjalassa on todettu ennätysmäärä hiv-tartuntoja kolmeenkymmeneen vuoteen. Tartunnansajien keski-ikä on korkea: yli 60 vuotta.

Nyt SPR ja Hivpoint tarjoavat ilmaisia ja nimettömiä testejä rajanylittäjille Nuijamaan ja Niiralan raja-asemilla viikonlopun aikana.

Moni ei tiedä tartunnastaan

-Etelä-Karjalan hiv-tilanne poikkeaa muun Suomen tilanteesta, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

-Pieneen väestömäärään nähden täällä todetaan enemmän hiv-tartuntoja kuin muualla Suomessa. Viime vuosina tartunnan saaneiden suomalaismiesten keski-ikä on ollut korkea, yli 60 vuotta. Noin puolet tartunnan saaneista on elänyt hiv-infektion kanssa pitkään ilman tietoa tartunnasta. Osa on myös tietämättään tartuttanut seksikumppaneitaan. Testaus kannattaa, koska sen avulla pääsee hyvän hiv-hoidon piiriin. Nykypäivän hiv-lääkkeet ovat tehokkaita ja estävät jatkotartunnat. Hoito on helppoa, useimmille riittää yhden tabletin ottaminen päivässä, Suomalainen sanoo.

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkeampi Venäjällä kuin Suomessa, mikä näkyy itärajan sairaanhoitopiirien tartuntatautitilanteessa. Yli puolet suomalaisten hiv-tartunnoista tuodaan matkoilta, joista Venäjän-matkat eivät ole poikkeus.

Muut maat, joissa suomalaiset saavat tartuntoja, ovat Thaimaa, Espanja ja Viro. Myös tippuri- ja kuppatartunnoista huomattava osa saadaan matkailun välityksellä.

Näin testeihin

Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on tärkeää käydä testauttamassa hiv ja muut seksitaudit. Testiautot tarjoavat helpon mahdollisuuden hiv-testiin nyt viikonloppuna.

Sen lisäksi Etelä- ja Pohjois-Karjalan alueella nimettömään ja maksuttomaan testiin pääsee muun muassa Imatran ja Lappeenrannan terveysasemilla sekä Joensuun Pluspisteellä. Hiv-tartunnan voi myös testata itse hiv-kotitestillä. Kotitestin voi ostaa apteekista tai tilata Hivpointin tai apteekkien verkkokaupoista, kertoo Hivpointin suunnittelija Teija Kylä-Liuhala.

Käväise uudessa jalkojen hyvinvoinnin verkkokaupassa – tervetuloa, tästä kauppaan sisään!