Hiusongelmat ovat vahvasti lisääntyneet kiireisen ja stressaavan elämäntyylin myötä

Yhä suurempi joukko ihmisiä kärsii hiusongelmista. Suurin syy hakeutua hiustutkimukseen onkin nykyisin hiustenlähtö. Joskus syynä on myös vaikea hilse tai ärsyyntynyt, kutiava hiuspohja.

Hiusongelmat eivät katso sukupuolta. Ne koskettavat niin naisia kuin miehiäkin, ja lasten määrä on huolestuttavasti nousussa. Suomalaisten yleiset huolet ovat myös veltot, elottomat, liian kuivat tai voimakkaasti rasvoittuvat hiukset, kerrotaan Jyväskylän Hiusklinikalta.

Mikä sitten on hiustenlähdön syynä? Useinkaan ei vain yksi tekijä.

Monet hiusongelmat, kuten pälvikaljuus, psoriaasi ja eräät muut hilsetyypit voivat olla stressin laukaisemia. Toinen yleinen syy hiustenlähtöön on vastustuskyvyn heikentyminen, joka voi johtua yksipuolisesta ruoasta, nykyruoan ravintoköyhyydestä, terveyden heikentymisestä, allergiasta tai lääkkeistä. Liiallinen pesu ja huonolaatuiset hiustuotteet saattavat lisäksi aiheuttaa tulehduksen.

Hiusongelmien hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Hius elää 2-6 vuotta perimästä riippuen. Hiukset eivät palaudu täyteen vahvuuteen muutamassa kuukaudessa. Palautuminen kestää karkeasti ottaen hiusten kasvuiän verran, mikäli ohjeita noudatetaan ja terveydentila on hyvä tai lääkitys kohdallaan.

Hiusjuuritutkimus voi tuoda ongelmiin avun. Se antaa luotettavaa tietoa siitä, miten hiukset ja hiuspohja voidaan hoitaa hyvään kuntoon. Hiustutkimuksessa tutkija ottaa näytteet vetämällä varovasti hiuksia juurineen, ja ne tutkitaan tarkoin mikroskoopilla. Muun muassa laboratoriotulosten pohjalta hiustutkija antaa yksilölliset hoito-ohjeet, joiden perusteella pyritään saamaan hiukset kasvamaan täyden elinaikansa, kerrotaan Jyväskylän Hiusklinikalta.