Suomalaisten aikuisten suunterveydessä on paljon parannettavaa. Miehistä vain joka toinen harjaa hampaat kahdesti päivässä. Naisista näin tekee noin 80 prosenttia.

Kariesta eli reikiintyneitä hampaita onkin lähes joka viidennellä aikuisella. Iensairauksia taas esiintyy miehistä kahdella kolmasosalla ja naisista yli puolella.

Jo varhaisessa keski-iässä (30–44-vuotiaat) iensairaudet ovat huolestuttavan yleisiä (naisilla yli 40 % ja miehillä lähes 60 %). Kansainvälisesti vertaillen suomalaisten suunterveys jää kauas jälkeen sekä muista Pohjoismaista että Keski-Euroopasta. Näin tietää kertoa Terveys2011-tutkimus.

Koska haasteita on paljon, Hammaslääkäriliitto haluaa kannustaa ihmisiä huolehtimaan paremmin suunterveydestään uudenlaisella terveyskampanjalla. I love suu -kampanja käynnistyi eilen.

-Haluamme lisätä tietoisuutta suunterveydestä, suun sairauksien varhaisen ja säännöllisen hoidon tärkeydestä sekä merkityksestä omalle hyvinvoinnille. Muistutamme myös suunterveyden merkityksestä yleisterveydelle. Tärkein tavoite on saada ihmiset huolehtimaan suustaan paremmin, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja, hammaslääketieteen tohtori Matti Pöyry.

Yleisimmät hammas- ja suusairaudet ovat kroonisia tulehdussairauksia. Siksi aikuisväestölle suunnatun terveyskampanjan painopiste on tavallisimpien suun sairauksien – karieksen ja parodontiitin – ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

www.ilovesuu.fi