Suomessa testataan paraikaa kotimaassa kehitettyä tarkkaa työkalua, josta hyödyttäisiin selän reuman hoidossa.

Reumasairaudet ovat Suomessa yleisiä pitkäaikaissairauksia, joiden tiedetään vaikuttavan merkitsevästi työ- ja toimintakykyyn. Yksi tyypillinen reumasairauksien muoto on selkärankareuma, jota sairastaa noin 0,5-1 prosenttia väestöstä.

Hintaopas.fi kertoo hetkessä tuotteen halvimman ostopaikan ja hinnan. Lue heti lisää tästä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja AbbVie kehittävät paraikaa reumatologien ja radiologien avuksi tarkkaa työkalua selän alaosassa olevien risti-suoliluunivelten magneettikuvien analysointiin. Ainutlaatuisen työkalun ansiosta hoitava lääkäri näkee tarkasti selkärankareuman tulehduksellisen tilan, eli nivelten tulehdus- ja turvotustilanteen, tietotekniikan hoitaessa kuvien tarkan analysoinnin.

-Nyt kehitteillä olevan analysointityökalun avulla on mahdollista yhdenmukaistaa SI-niveliin liittyvien löydösten tulkintaa. Lisäksi työkalun avulla selkärankareuman diagnosointi voi olla nopeampaa ja luotettavampaa. Selkärankareumaa sairastavat saavat oikea-aikaista hoitoa ja terveydenhuolto säästää kustannuksissa, kun lääkärien työaikaa säästyy ja potilaskäynnit vähenevät, sanoo lääketieteellinen johtaja Anne Lehtonen AbbVielta.

Toistaiseksi vastaavaa risti-suoliluu- eli SI-nivelten magneettiresonanssikuvien analysointityökalua ei ole ollut reumatologien käytettävissä, kun esimerkiksi neurologeilla on käytössään vastaava työkalu aivojen magneettikuvien analysoinnissa.

-Algoritmi havaitsee aiempaa pienemmät muutokset tulehduksen tilanteessa verrattuna pelkkään lääkärin tekemään visuaaliseen arvioon. Tämä taas voi tulevaisuudessa mahdollistaa myös lääkkeiden vaikutuksen tarkemman seurannan. Tekoälyn tuottama automaattinen analyysi pystyy käsittelemään suuria potilasaineistoja objektiivisesti ja väsymättä, kertoo tutkija Harri Pölönen VTT:ltä.

Lopullisen työkalun odotetaan valmistuessaan helpottavan lääkärien päätöksentekoa, kun samalla heidän aikaansa vapautuu varsinaiseen potilaan hoitotyöhön.

Käyttöönotto käytännön potilastyössä edellyttää vielä laajamittaisempaa testausta sekä viimeisessä vaiheessa lääkinnällisistä laitteista vastaavien viranomaisten hyväksyntää ja algoritmin tuotteistamista.

vedenpuhdistus