Syyhy ei ole kadonnut maailmasta mihinkään, ja vaikka se ei olekaan sukupuolitauti, tartunnan saa helposti vuodekumppaniltaan.

Syyhy alkaa oirehtia noin kuukauden, puolentoista päästä tartunnasta. Oireina on erittäin voimakas kutina, joka vaivaa erityisesti iltaisin ja yöaikaan. Syyhyn aiheuttaa noin puolen millin kokoinen syyhypunkki. Ne saavat aikaan melkoista kärsimystä, vaikka punkkeja saattaa olla ihmisen iholla vain viidestä kymmeneen.

Kutina aiheutuu siitä, että punkki tehtailee ihoon käytäviä ja munii sinne joka päivä munia, joista kehittyy aina parin viikon sisällä uusi syyhypunkkisukupolvi. Syyhyä tavataan paitsi sukuelinten alueelta myös käsissä ja jaloissa. Kun iho kutisee, sitä tulee raavituksi, ja näin iho tulehtuu helposti. Tämä lisää ongelmia.

Syyhy voi tarttua myös petivaatteiden ja muiden vaatteiden välityksellä.

Miten siitä sitten pääsee eroon? Hoitona on permetriinivalmiste, jota saa voiteena. Suositeltavaa on, että kaikki perheenjäsenet hoidetaan samanaikaisesti ja sitten vaatteet ja petivaatteet pestään. Usein yksi hoitokerta riittää, mutta joskus kutina jatkuu hoidon jälkeenkin. Silloin hoito toistetaan, ja vähäistä lääkkeen aiheuttamaa ”jälkikutinaa” voi hillitä lopulta kortikoidivalmisteella.

Myös vanha kikka eli rikkivoideseos voi toimia, mutta se haisee ja on tahraava.

Syyhystä puhutaan yllättävän vähän, ja syitä voi vain arvailla. Ehkäpä se koetaan perinteisiä sukupuolitautejakin iljettävämmäksi sen aiheuttajan vuoksi.

Kuvassa miehen kiveksissä oleva syyhypunkkitartunta.

scabies

Muita mielenkiintoisia juttuja:

”En vihaa ulkomaalaisia” – Elinan koruton raiskaustarina

Tohtori hämmästelee nuorten miesten seksitottumuksia