Nyt syödään jotain kummaa mutta terveellistä, osa 2

0

Makuseikkailumme outojen mutta ravinnerikkaiden ruokien maailmassa jatkuu. Nyt esitellään taas kaksi mielenkiintoista tuttavuutta.

Durio-hedelmä

Durio (durian) on isoa piikkipalloa muistuttava hedelmä, joka kasvaa jopa 25 metriä korkeissa duriopuissa ja saattaa kypsänä painaa jopa kaksi kiloa. Durio on ainoa kasvikunnan tuote, jota tiikeri suostuu syömään. Tämä johtuu hedelmän ominaistuoksusta, joka on erittäin voimakas ja muistuttaa mätänevän lihan hajua.

Tästä huolimatta tai juuri sen vuoksi hedelmä onkin suurta herkkua kasvualueellaan Kaakkois-Aasiassa. Hedelmän lemu on niin voimakas, että se tunkee läpi jopa säilyketölkistä ja sen syöminen onkin kielletty useissa hotelleissa. Durio-hedelmää syödään sellaisenaan raakana, mutta myös sipuleiden, suolan ja etikan kanssa paistettuna tai hillojen ja makeisten muodossa. Suomesta duriania löytyy yleensä pakasteena etnisten kauppojen valikoimasta.

Hedelmä on oivallinen C-vitamiinin ja mineraalien lähde. Siinä on myös kaliumia ja luonnon ”unilääkettä” eli aminohappo tryptofaania.

 

Fytoplankton

Fytoplankton sisältää jokaisen ravinteen, joita ihminen tarvitsee uusien solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Fytoplankton sisältääkin enemmän ravinteita grammaa kohti kuin mikään muu maailmasta löytyvä ruoka-aine. Mukana on omega-3 rasvahappoja, A-, B-, C- ja D-vitamiineja, kaikki 22 aminohappoa sekä kaikki tunnetut mineraalit.

Fytoplanktonista tekee erikoisen myös se, että ihmiskeho voi hyödyntää sen sataprosenttisesti. Yleensä ravintoaineista saadaan hyödynnettyä korkeintaan puolet. Suomesta fytoplanktonia saattaa saada silloin tällöin luontaistuotekaupoista, mutta varmimmin tuote löytyy netistä tilaamalla.

Sarjan ensimmäinen osa täällä

 

Kuvassa durio

Jaa

Kommentoi