Suomessa on nyt ehditty hoitaa ensimmäiset syöpäpotilaat uudella immunologisella täsmähoidolla. Mistä siinä on kysymys?

HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin) Syöpäkeskuksessa on otettu tutkimuskäyttöön täysin uudenlainen hoitomuoto, joka voi jopa parantaa vaikeasti sairaita syöpäpotilaita, joiden sairaus on uusiutunut ja osoittautunut perinteisille hoidoille vastustuskykyiseksi.

​Kyseessä on syövän immunologinen täsmähoito geneettisesti muokatuilla tietyntyyppisillä valkosoluilla, T-soluilla.

Hoitoa kutsutaan CAR-T-soluterapiaksi. Hoitomuoto tulee käyttöön aluksi kliinisten tutkimusten kautta ja ensimmäinen potilasryhmä hoidoissa on imukudos- eli lymfoomapotilaat, joilla ei ole enää muita tehokkaita hoitovaihtoehtoja käytettävissä.

Älä maksa liikaa – täältä löydät AINA halvimmalla. Hintaopas.fi

Uudessa immunologisessa täsmähoidossa potilailta kerätään omia T-soluja, joita muokataan geneettisesti kimeerisellä antigeenireseptorilla tuhoamaan syöpäsoluja. Geenin siirron jälkeen soluja kutsutaan CAR-T-soluiksi.

Ei ole lääke

CAR-T-soluterapia ei ole lääke, vaan hoitomuoto, jossa käytetään potilaan omia puolustusjärjestelmän soluja syöpäsoluja vastaan. Kehon immuuni- eli puolustusjärjestelmä tunnistaa elimistölle vieraita rakenteita kuten mikrobeja ja syöpäsoluja.

-CAR-T-solu pystyy tunnistamaan syöpäsolut, aktivoitumaan ja tappamaan syöpäsolun. Näin potilaan oma immuunijärjestelmä valjastetaan tuhoamaan syöpäkasvain, Syöpäkeskuksen professori Sirpa Leppä kertoo.

CAR-T-soluilla on saatu jopa täydellisiä, pysyviä hoitotuloksia sellaisille veri- ja imukudossyöville, joihin perinteiset hoidot eivät ole tehonneet.

-Tulokset kiinteiden kasvainten hoidossa ovat toistaiseksi olleet vaatimattomampia, mutta tutkimustyö etenee rivakasti. On selvää, että CAR-T-soluhoidosta saadaan lähivuosina merkittävä uusi hoitomuoto syövän taltuttamiseksi, professori Leppä sanoo.

CAR-T-soluterapia on kertahoito. Potilaan solujen keräämistä varten tarvitaan perinteiseen kantasolusiirtoon tarkoitetut tilat ja laitteet.

Hoitomuoto on kehitetty ja jo käytössä Yhdysvalloissa, ja nyt myös tulossa Eurooppaan nopeakasvuisten B-solulymfoomien ja lasten akuutin leukemian hoitoon. Suomessa hoito tulee keskittymään yliopistosairaaloihin Helsinkiin ja Turkuun.

Klikkaa heti tästä – kaikki tuotteet aina ja heti halvimpaan hintaan. Aina. Hintaopas.fi