Peräsuolisyövän perinteinen hoitomuoto on leikkaus. Se kuitenkin heikentää potilaiden elämänlaatua usein loppuelämän ajaksi.

Taysissa tehdään paraikaa NORPPA1-nimistä tutkimusta, joka tähtää toisenlaiseen potilastulevaisuuteen.

– Tavoitteenamme on selvittää, tuoko leikkaukseton hoito tietyissä tapauksissa yhtä hyvät tulokset kuin leikkaus. Samalla pystymme heti ottamaan uuden hoitovaihtoehdon käyttöön turvallisesti ja hallitusti, kertoo tutkimusjohtajana toimiva yksilöllisestä syövänhoidon kehittämisestä Taysissa vastaava ylilääkäri ja syöpätutkimuksen professori Toni Seppälä Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan sivuilla.

Professori Toni Seppälä kertoo, että potilailla aloitetaan esihoitojen jälkeen seurantavaihe, joka jatkuu peräti viiden vuoden ajan, ensi tiuhempaan, sitten harvempaan. Pisin seurantaväli on kuusi kuukautta.

Tutkimuksen potilailla kasvainkudoksen on tullut hävitä kokonaan esihoidon eli säde- ja sytostaattihoitojen avulla.

– Seurantakäynnit korvaavat leikkaushoidon, ellei syöpä ilmaannu uudelleen. Jos taas syöpä kasvaa uudelleen, se leikataan, kuten nykyisten suositusten mukaan tähän asti on tehty, Seppälä sanoo.

– Pyrimme vakiinnuttamaan leikkausta välttävän hoidon yleiseksi hoitokäytännöksi. Samalla haluamme kehittää esihoitoja niin, että täydellisen hoitovasteen saavuttaneiden potilaiden määrä kasvaa, Seppälä sanoo Pirhan sivuilla.

Seppälän mukaan on odotettavissa, että viidesosalla kasvain uusiutuu, mutta osa välttää leikkauksen kokonaan. 

Tutkimuksen tarkoituksena on myös hankkia lisätietoa syövän uusiutumisesta. Uusi leikkaukseton hoitovaihtoehto otetaan käyttöön yhteensä 13 sairaalassa Suomessa ja Virossa.