Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer julkisti hiljattain selvityksen lähi- ja perushoitajien kokemasta työkuormasta. Tulokset olivat hälyttävät.

Työn kuormittavuus on kasvanut neljässä vuodessa merkittävästi. Vastaajista 93 prosenttia oli huolissaan hoidon laadusta. SuPer kysyi selvityksen julkistamisen jälkeen kansanedustajilta, mitä he aikovat osaltaan tehdä, jotta tilanne saadaan korjattua. Kansanedustajista vain 10 vastasi kysymykseen.

SuPer on huolissaan tilanteesta, jossa hoitajien hallitsemattomaan työmäärään ei puututa. Asiasta on viestitty lukuisia kertoja työnantajille, poliittisille päättäjille ja valvontaviranomaisille. Hoitajat ovat ”hätää kärsimässä”, kun heillä ei ole aikaa hoitaa asiakkaita niin hyvin kuin pitäisi. Erityisen vaikea tilanne on vanhustenhoidossa. Hoitajien mitoitus on täysin riittämätön.

SuPerin mukaan on myös huolestuttavaa, että hoidon laadun ongelmista syytetään nyt entistä useammin hoitajia. Työtekijöitä on oltava riittävästi, jotta hoitotyön tekeminen on ylipäätään mahdollista, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.

SuPer kysyi kansanedustajilta: Mitä aiot omalta osaltasi tehdä, jotta hoitajat voivat tehdä työnsä hyvin eli asiakkaat saavat hyvää hoitoa ja hoitajien työkuorma vähenee?

Vastaukset: www.superliitto.fi/viestinta/ajankohtaista/superin-kysely-kansanedustajille-hyvan-hoidon-turvaamisesta-vastaukset/