Tällä viikolla on vietetty paitsi Maksa- myös Sydänviikkoa. Se päättyy sunnuntaina.

Tänä vuonna Sydänviikon teemana on ollut Iloa ruuasta.

Valtakunnalliseen sydänterveyden teemaviikkoon osallistuu jo toisena vuonna peräkkäin satoja päiväkoteja ja kouluja ympäri Suomea.

Sydänviikon tavoitteena on tänäkin vuonna lisätä lasten ja perheiden ruokailoa ja -rohkeutta sekä innostaa syömiseen ja ruuanvalmistukseen yhdessä. Tavoitteena on vaikuttaa lasten ruokasuhteeseen ja sen kehittymiseen myönteisesti.

Myönteiset ruokailutilanteet ovat lapsille tärkeitä oppimisen hetkiä. Syöminen ei ole lapselle pelkkää vatsantäytettä, vaan tärkeä osa päivittäistä kohtaamista ja yhdessäoloa. Ruokailutilanteessa lapsi oppii myös toisten huomioon ottamista ja vuorovaikutustaitoja.

-Hyvän mielen ruokapöydässä toteutuu 4 K-kirjainta: kuunnellaan, kysytään, kannustetaan ja kehutaan pienestäkin onnistumisesta, Sydänliiton perhetoiminnan asiantuntija Anne Kuusisto sanoo.

Diabeteskaupasta terveysalan tuotteet edullisesti ja asiantuntevasti – tästä ostoksille

Haastavia ruokailutilanteita tulee välillä kaikissa perheissä. Vanhemmat kokevat usein epävarmuutta terveellisen ruuan tarjoamisen suhteen. Sydänmerkin saaneilla tuotteilla voi Kuusiston mukaan helposti varmistaa, että tuote on omassa ryhmässään terveellisempi valinta. Sydänmerkin ruokaohjeet auttavat perheitä valmistamaan arjessa maukkaita aterioita.

Sydänmerkin reseptipankissa on yli 600 ruokaohjetta, jotka auttavat terveellisemmän ruuan valmistuksessa. Reseptihausta voi valita esimerkiksi lapsille erityisen hyvin maistuvia tai kiireiseen arkeen sopivia helppoja ja nopeasti valmistuvia ruokaohjeita, kertoo Sydänliiton ruokakasvatuksen ja -palveluiden asiantuntija Mari Olli.

-Kun kaupasta taas valitsee Sydänmerkin saaneen elintarvikkeen, voi olla varma, että ravitsemuslaatu on tuotteessa parempi, muistuttaa Olli.

Sydänviikko näkyy ympäri Suomea paikallisten sydänyhdistysten, -piirien sekä Sydänliiton valtakunnallisten jäsenjärjestöjen toiminnassa.