Syöpäyhdistys syystä huolissaan: Uusia syöpälääkkeitä ei ole varaa käyttää – syntyi väliinputoajien ryhmä

0

Syövän hoitoon on tullut uusia lääkkeitä, jotka pidentävät potilaan elinaikaa, hidastavat syövän etenemistä ja lievittävät vaikeita oireita. Nyt on kuitenkin syntynyt erityinen ryhmä ihmisiä, jotka jäävät jopa hoitoa vaille – syynä lääkkeen annostelutapa.

Uudet syöpälääkkeet tutkitaan ja niitä käytetään aluksi levinnyttä syöpää sairastavilla potilailla. Seuraavassa kehitysvaiheessa lääkkeet siirtyvät osaksi syövän alkuvaiheen hoitoa, parantavaksi hoidoksi.  Uudet lääkkeet ovat kalliita, mutta täsmälääkkeinä koskevat vain pieniä potilasryhmiä.

Lääkkeet voidaan annostella potilaalle joko pistoksena, suoneen tiputuksena tai tabletteina suun kautta. Suomen monikanavaisen sairauskulukorvausjärjestelmän johdosta tablettilääkkeiden käyttäjistä on syntynyt väliinputoajien ryhmä. Jos lääke on liuoksena ja annetaan sairaalassa, Kelan korvauspäätöstä ei tarvita. Lääkkeen kulut sisällytetään sairaalapäivä- tai poliklinikkamaksuun.

Kun kyseessä on tablettimuotoinen lääke, saa potilas reseptin, jota vastaan hän ostaa lääkkeen apteekista, koska sairaala ei jaa potilaille kotona otettavia lääkkeitä. Harva meistä pystyy kuitenkaan hankkimaan kalliita lääkkeitä, jos niistä ei saa Kelan korvausta. Vaikka lääkkeelle on Euroopan Lääkeviraston EMA:n käyttölupa, kestää Suomessa Kelan korvattavuuden saaminen uudelle lääkkeelle kauan. Tablettimuotoisille lääkkeille saadaan aikanaan ensin peruskorvattavuus ja sitten erityiskorvattavuus, mutta prosessi voi kestää vuosia (2–5vuotta).

Potilaat ovat siis räikeästi eriarvoisessa asemassa sen mukaan, onko uusi lääke suoneen annettava tai tablettimuotoinen.

Suomen Syöpäyhdistys toivookin, että potilaita eriarvoistava käytäntö ratkaistaisiin nopeasti.

-Suomen on turvattava syöpäpotilaille oikeus tehokkaimpaan hoitoon riippumatta siitä, mikä on lääkkeen annostustapa. Uudet lääkkeet kohdistuvat rajallisen ajan pieneen potilasryhmään ja taudin vaiheeseen, jossa niiden avulla voidaan vähentää inhimillistä kärsimystä, Syöpäyhdistys ilmoittaa kantanaan.

Suomen Syöpäyhdistyksen korostaa:

1. Potilaat saatetaan yhdenveroiseen asemaan, saavatpa he lääkkeensä tablettina tai liuoksena: potilaalle annetaan hänen tarvitsemansa tablettimuotoiset syöpälääkkeet sairaalasta, jos vastaavaa lääkettä ei ole saatavana suoneen annettavassa muodossa, niin kauan kunnes lääkkeelle saadaan korvattavuus.

2. Uusien lääkkeiden käyttöönotto arvioidaan yhtenäisesti koko maassa.

3. Nopeutetaan uusien, reseptillä hankittavien tablettimuotoisten lääkkeiden korvattavuutta.

4. Perustettavan Kansallisen syöpäkeskuksen tehtäviin lisätään uusien lääkkeiden saatavuuden koordinaatio väliinputoamisen välttämiseksi.

Jaa

Kommentoi