Kaura paitsi hellii vatsaamme ja sydäntämme, myös rauhoittaa herkkää ihoa, jota talven joskus voimakkaatkin lämpötilavaihtelut saattavat ärsyttää entisestään. Tässä infoa kaurasta ja ihosta.

Ensimmäiset merkit kaurasta on jäljitetty neljän tuhannen vuoden taakse Egyptiin. Myös kauran ihoa hellivät ominaisuudet löydettiin jo varhain. Antiikin Roomassa kaurakylvyillä helpotettiin ihosairauksia ja keskiajalla käytettiin kaurapuurohauteita ihon rauhoittamiseen ja uudistamiseen.

Rohdoskäytössä kauran merkittävin aine on juuri kukkaan puhkeavassa versossa esiintyvä gramiini. Se on alkaloidi, joka rauhoittaa pelkotiloista, hyperaktiivisuudesta tai levottomuudesta kärsivää. Ihonhoidossa kaura toimii samalla tavalla.

-Kaura rauhoittaa ihoa ja se on todettu äärimmäisen hyväksi myös atooppiselle ja herkälle iholle, kertoo kosmetologi Riitta Knaappila A-Dermalta.

Hyvästit tulehdukselle

Yli 80:n kauralajikkeen joukosta löytyi testein ja tutkimuksin iholle parhaiten sopiva lajike, Rhealba.

-12-viikkoisesta Rhealba-kauran versosta saadaan erittäin puhdas uutos, jossa on runsaasti tehoaineita. Näin nuoressa versossa ei vielä ole proteiinijäämiä, minkä vuoksi uutos soveltuu myös vilja-allergikoille, Knaappila sanoo.

Erityisesti atooppisen ihon hoitoon sopiva kauranversouute helpottaa ihon tulehdustilaa ja parantaa sen kuntoa merkittävästi.

-Rhealba-kaura sisältää ihoa rauhoittavia ja tulehdusta ehkäiseviä flavonoideja sekä saponiineja, jotka puolestaan parantavat ihon puolustusmekanismia, luettelee farmaseutti Heidi Tuukkanen.

Kihelmöivän talvi-ihon pelastus

Talvella iho voi muuttua ulkoisille ärsykkeille herkäksi ja reaktiiviseksi: Iho kuivuu ja sitä kautta ärsytys iholla lisääntyy. Reaktiivinen iho reagoi sellaisiin ärsykkeisiin, jotka eivät muita ihotyyppejä hetkauta.

-Ympäristötekijät, kuten tuuli, viima, pakkanen, toisaalta kuiva ja kuuma sisäilma ja sitä kautta suuret lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa iholla reaktioita. Sisäiset tekijät, kuten stressi, terveys, lääkitys tai ikä, vaikuttavat myös. Moni käyttää myös omalle ihotyypilleen sopimattomia hoitotuotteita tai liian karkeita kuorintoja. Reaktiivinen iho on pysyvä tila, jota ei voi parantaa, mutta ihon vointia voi helpottaa hoitamalla sitä oikein, sanoo Tuukkanen.

Reaktiivisen tai talvikuivan ihon hoidossa sekä ihon rasvaus että puhdistaminen on tärkeää.

-Toisin kuin usein ajatellaan, myös atooppista ihoa tulee pestä päivittäin, koska hiki ja epäpuhtaudet pahentavat ihon oireilua. Kehon ja kasvojen puhdistamiseen kannattaa valita öljypohjainen pesuaine, jonka käyttö yhdessä erityiskuivan ihon voiteen kanssa parantaa ihon kuntoa merkittävästi, kosmetologi Riitta Knaappila opastaa.

Sekä kehon että kasvojen voide kannattaa valita ihon kunnon mukaan: rasvaisempi ja täyteläisempi voide, kun kuivaa ihoa todella kiristää ja kuumottaa, ja kevyempi, kun atopia on paremmassa vaiheessa tai iho voi muuten hyvin.

Herkkä iho vaatii hoitotuotteilta paljon.

-On tärkeää, ettei tuotteissa ole lisä-, väri- tai säilöntäaineita ja että ne levittyvät hyvin ja rasvapitoisuus on omalle iholle sopiva, farmaseutti Heidi Tuukkanen A-Dermalta kiteyttää.

Näin hoidat ihoa kylmän aikaan

– Käytä vartalon ihon puhdistamiseen öljypohjaista pesuainetta ja kasvoille puhdistusmaitoa tai -vettä. Suihkuöljyn kanssa käytettynä kosteuttavan voiteen hoitotulos on yli kolmanneksen parempi kuin ilman öljypohjaista pesuainetta.

– Suojaa iho pakkaselta ja viimalta luonnonkuiduista valmistetuilla sileäpintaisilla vaatteilla.

– Rasvaa säälle altistuvat kehon osat, kuten kädet ja kasvot, niille tarkoitetuin suojaavin voitein noin tunti ennen ulos lähtöä.

– Käytä öisin kosteuttavampia, uudistavia voiteita ja päivisin, esimerkiksi meikin alla, hieman täyteläisempiä, ulkoisilta ärsykkeiltä suojaavia voiteita.

– Vaihda kasvonhoitotuotteita säännöllisin väliajoin, jotta iho pysyy vaikuttaville aineille vastaanottavaisena.