Tänään kunnioitamme kaikkia maailman sairaanhoitajia.

Tänään on Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä.

Kasainvälinen sairaanhoitajapäivä on vuosittain Florence Nightingalen syntymäpäivänä 12. toukokuuta vietettävä vuosipäivä, jolla juhlistetaan sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa.

Kansainvälinen sairaanhoitajaliitto on viettänyt kansainvälistä sairaanhoitajapäivää vuodesta 1965. Nykyisellä paikallaan päivää on vietetty vuodesta 1972.

Nyt on aika uhrata sydämen hetki sairaanhoitajille. He eivät ole palkkahaitarin ylimmästä päästä ja tekevät työtä monesti suurella kutsumuksella.

Kuka Florence?

Florence Nightingale oli nykyaikaisen sairaanhoidon ja sairaanhoitajan esikuva. Hän tuli tunnetuksi hoidettuaan lokakuusta 1854 lähtien Turkissa yhdessä 38 vapaaehtoisen naissairaanhoitajan kanssa Krimin sodan uhreja.

Hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1860 Lontooseen Nightingale Training School (nykyisin Nightingale School of Nursing), jossa koulutetaan sairaanhoitajia. Vaikka Nightingale tunnetaan lähinnä sairaanhoitajana, hän oli myös tilastotieteilijä. Hän teki Krimin sodan aikana kaavioita kuvaamaan kuolleisuutta sairaaloissa.