Uusi koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa.

Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä.

-Tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä.

Vaikka koronavirusta hyvin herkin laboratoriomenetelmin löytyisi pinnoilta, se ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

-Pintojen kautta tarttumisen riski on relevantti lähinnä sairaaloissa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla, siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä, sanoo Savolainen-Kopra.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.